Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Doksy před sezonou dokončí úpravy v okolí Máchova jezera

Archiv

Starosta Doks Zdeněk Krenický dnes řekl, že tři čtvrtiny nákladů na stavební úpravy převzala Evropská unie v rámci česko-německých přeshraničních projektů.


„Most přes zátoku pochází ze 60. let minulého století a byl v dezolátním stavu," dodal starosta.


Změn se podle něj dočkala i hlavní přístupová cesta k rekreačnímu areálu, která byla také téměř 50 let stará a hodně poničená. Doksy chtěly z evropských fondů získat prostředky i na rekonstrukci centrálního parkoviště, jehož oprava má stát přes 13 milionů korun. O dotaci z prostředků česko-polských přeshraničních programů žádaly spolu s partnerským polským městem Bogatynia, zatím však neuspěly.


"Projekt chceme upravit a potom předložit do Bruselu znovu," uvedl Krenický.


Městský úřad v Doksech připravuje také projekt modernizace informačního centra, přestavbu a dostavbu Jarmiliny stezky a obnovení informačního a navigačního systému pro turisty v Doksech, Starých Splavech a na Borném. Na všechny tyto projekty už Doksy požádaly o dotaci.


Město také letos investuje přes milion korun do ozdravné chemické kúry na Máchově jezeře, která má zabránit nadměrnému výskytu sinic na vodní ploše. Zásah za 3,5 milionu provede Agentura ochrany přírody.


Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje, ročně ho využívá asi 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Poslední dva roky však byly pro tamní podnikatele velmi špatné. V roce 2004 poznamenal sezonu vysoký výskyt sinic v jezeře, kvůli kterému hygienici zakázali koupání, minulé léto zase bylo studené a koupání nepřálo.