Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Dobytí Kravař pokazil déšť, přesto přišlo 2000 lidí

Archiv

Akce nazvaná Dobytí Kravař připomněla opravdové střety z doby sedmileté války, v nichž figuroval i slavný rakouský generál Laudon. ČTK to řekl jeden z pořadatelů akce Pavel Jána ze společnosti JP-TOP.


Bitva přilákala bezmála 2000 lidí, skončila v 13:30, ale pak se znovu rozpršelo a diváci se rozprchli nebo rozjeli domů. Druhá bitva začala v 18:15, doprovázely ji kapky deště a dorazilo na ni jen okolo 100 diváků. Obě bitvy patřily do programu premiérového Dne obce Kravaře, při němž náměstí ožilo řemeslnickým trhem, závody v lukostřelbě nebo hudbou. Vystoupili i fakír a kejklíř, sokolník ukázal dravé ptáky.


"Měli jsme štěstí, že dobré počasí vydrželo alespoň do dvou hodin odpoledne. Než se strhla průtrž mračen, bylo náměstí úplně plné. Pak se ale skoro vyprázdnilo, pršelo totiž až do večera. Akce se povedla, přijeli na ni lidé z celého Českolipska, ale i ze sousedního Ústeckého kraje. Ještě ale nevíme, jestli ji zopakujeme. Na pokrytí nákladů jsme potřebovali, aby přišlo 4000 diváků. Kvůli dešti jich tady byla asi polovina, a tak určitě proděláme," uvedl Jána.


Ve vesnici se zhruba 800 obyvateli se podobná akce neuskutečnila od roku 1978, kdy Kravaře slavily 800. výročí svého založení. Náklady na Den obce se pohybovaly okolo 300.000 korun. Radnice věnovala 50.000 korun na propagaci a přispěli i místní sponzoři.


Historické skupiny zaměřené na sedmiletou válku mezi sebou měly jezdce, dělostřelce, pěšáky, bubeníky a markytánky. Jako přírodní jeviště pro potyčky posloužilo náměstí. Pruští vojáci ukradli na radnici pokladnu a vyhodili z okna odbojného starostu. Šlo ale pouze o figurínu.


Skutečná bitva se nestala před 265 lety přímo v Kravařích, ale poblíž vesnice. Silnější Rakušané nakonec Prusy z Kravař vyhnali. Do programu sobotních kravařských slavností patřily prohlídky opraveného kostela s výstavou mešních rouch. Vstupenky platily také do muzea na památné Vísecké rychtě. Na Dnech obce Kravaře zazněly mimo jiné známé písně o generálu Laudonovi. Zazpívali je žáci z místní školy v dobových kostýmech.