Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

„Doby, kdy mužstvo hájilo naše barvy ve druhé lize, jsou nenávratné,“ říká Petr Kotlář

Archiv

Pane Kotláři, v červnu proběhla valná hromada fotbalového klubu. Došlo k nějakým velkým změnám oproti minulému období?


Pokud jde o členství ve fotbalovém klubu, tak ke změnám nedošlo, to není předmětem jednání valné hromady. Předmětem jednání nejsou ani změny v obsazení trenérských postů, a tak změny nastaly jen ve složení výkonného výboru. Před valnou hromadou devítičlenný výkonný výbor byl zúžen na sedmičlenný. Došlo ke změnám ve funkcích předsedy klubu, tajemníka a místopředsedy. Myslím, že touto cestou je třeba i poděkovat pánům, kteří z výboru odešli, a to konkrétně pánům Mrvíkovi, Hradiskému, Justovi, Řezáčovi. Všichni však ve fotbalovém dění zůstávají, ať již jako výkonní funkcionáři v SK nebo i v FK.


Myslíte si osobně, že Česká Lípa ještě zažije takovou fotbalovou radost jako v devadesátých letech, kdy celek mužů úspěšně válčil ve druhé lize?


Je to běh na velice dlouhou trať. Podle mne však asi ne. To by se musel najít takový sponzorský subjekt, který by vše finančně zastřešil, tak jako v minulosti Vagónka či Brümmer. Máme sice určitou podporu města, několika dalších sponzorů, ale to zdaleka nestačí ani na krajský přebor a celkovou činnost klubu. Druhá liga by v současné době obnášela zhruba tak 10 až 15 milionů korun. Doby, kdy A mužstvo hájilo českolipské barvy skoro plných dvacet let ve druhé nejvyšší soutěži, jsou nenávratné. Změnila se celá ekonomika, která má dopad i na sport a fotbal.


V Lípě existuje řada velkých podniků, ale se zahraničním kapitálem. Bohužel finanční podpora od těchto podniků chybí. Podmínkou je dostatek finančních prostředků. Druhá liga se hraje na profesionální bázi, hráči mají profi smlouvy, Českomoravským fotbalovým svazem musí být klubu udělena licence a pro to v Lípě podmínky nejsou. Vrcholem by dle mého názoru mohla být česká fotbalová liga. Ale i ta je zatím v nedohlednu, protože nejsou opět jen a jen ty finance. Ono zabezpečit současný chod klubu, kde je v soutěžích přihlášeno patnáct celků, přináší předsedovi klubu Ing. Horákovi nemalé starosti.


Po roce jste sestoupili z divize, kam svou velikostí Lípa zřejmě patří. Dělali jste nějakou analýzu neúspěchu? Padaly hlavy?


Já si myslím, že nerozhoduje velikost města nebo obce, vždyť divizi nebo i českou fotbalovou ligu hrají mužstva z míst, kde je ještě menší počet obyvatel. Tu jde o zájem subjektů z vnější strany. Pokud jde o rozbor toho, proč se sestoupilo, samozřejmě se hledaly příčiny. V průběhu jara posílil realizační tým zkušený trenér Václav Rys. V nedávném rozhovoru uvedl několik příčin. Zimní příprava nebyla realizována v patřičných podmínkách (chybělo kvalitní hřiště), a to stále přetrvává hlavně v možnosti vybudovat umělou travnatou plochu, bylo tu velké množství hráčů na hostování a ti hlavně v jarní části v některých případech nepodávali optimální výkony, prohrávalo se doma s celky, které rovněž bojovaly o udržení.


A jestli padaly hlavy? Nepadaly. Odešel pouze trenér Bobek, tomu končila smlouva, a z divizního kádru odešlo osm hráčů, kterým končilo hostování. Jak mohou padat hlavy, když hráči nejsou prakticky odměňováni a fotbal a tréninky absolvují až po své pracovní době.


Na kolik tak v týmu, jako je ten lipský, přijdou ročně přestupy?


To je těžké specifikovat. Záleží na tom, co ti hráči dříve hráli – jakou soutěž, zda je posílení realizováno na přestup či na hostování. Ale mohu říci, že to nejsou malé částky. Někdy stojí pana Matějku, který přestupy realizuje, hodně úsilí, aby se s klubem dohodl, a to nevyjímaje i kluby v našem okrese.


Není pro Vás z pohledu funkcionáře divizního klubu ekonomičtější snaha udržet kvalitní odchovance? Mládežnický fotbal je z mého laického pohledu a z pohledu učitele řady malých fotbalistů určitě úspěšný.


Jistě, že tato cesta je ekonomičtější. Vždyť v klubu působí dvanáct mládežnických celků. Škoda, že se nepodařilo udržet žákovskou ligu a dorosteneckou divizi. Ale opět jsem u zásadní otázky. Jestliže se v klubu objeví talentovaný žák či dorostenec, ihned po něm skočí celky z vyšších soutěží – Teplice, Liberec, Jablonec, Mladá Boleslav. A jestliže ti chlapci jsou v těchto městech ve škole či učení, přestup je dle přestupního řádu realizován bez souhlasu mateřského klubu - takže nemáte šanci.


Nyní se nastupuje cesta se zajištěním i učebního oboru či studia v Lípě. Tím by vznikla možnost, aby hráč stále hrál za FK. Stimulace mladíků je také odvislá od toho, co A mužstvo dospělých hraje, aby hráli po ukončení dorosteneckého věku co nejvyšší soutěž. Ale je pravda, což opět trenér Václav Rys řekl, že i v současné době je velká úmrtnost hráčů, kteří skončili v dorosteneckých mužstvech. Trenér Rys dal všem před zahájením soutěže možnost, ale někteří dorostenci sami skončili s fotbalem po dvou týdnech či trénincích s A mužstvem. V současném kádru áčka je zhruba pět dorostenců – odchovanců českolipského fotbalu. Takže v tomto trendu se bude určitě chtít pokračovat i v příštích obdobích, ale i tak je nutné kádr A mužstvo doplňovat o jiné, zkušené hráče.


Vlastně se tím nabízí otázka, jestli se na přestupech rovněž něco vydělá.


Jestli se nějaká částka na přestupech získá, tak okamžitě jde na chod klubu, nebo jsou z ní realizována další posílení kádru jak A mužstva, tak i mládežnických, zejména žákovských celků.


Nejen kluci ale i holky začínají hlásit při nástupu do školy, že hrají fotbal. Nebude nakonec Lípa Mekkou spíše ženského fotbalu?


To si nemyslím.


Hrával jste Vy osobně fotbal anebo jste byl vždy jen fanoušek?


Závodně jsem fotbal nehrál. Ve fotbale v České Lípě působím od roku 1973, takže si toho hodně pamatuji. Roky úspěšné i neúspěšné, mám procestované snad všechny stadiony, na kterých Česká Lípa kdy hrála.


Nelze zapomenout na zápasy ve II. lize s Libercem, Bohemkou, Jabloncem, Teplicemi, Olomoucí, Brnem, Českými Budějovicemi, Frýdkem-Místkem, Vítkovicemi, Plzní, atd. atd. Fotbal mám hrozně rád a mezi první roky plné nadšení patří léta od roku 1975, kdy do fotbalu při podpoře Vagónky přišli pánové František Matějka a Jaroslav Janouch a začala éra postupů z krajského přeboru až do II. Ligy, a to prakticky každý rok.


Hráče nelze jmenovat. Protože to by jich byla celá řada a zachránil by to jen kompletní výčet jmen.


Máte třeba jako člověk ze zákulisí nějaký vzor v první lize - myslím funkcionáře, ale určitě mě zajímá i fotbalista?


Vcelku nemám. Mám úctu ke všem, kteří do fotbalu dělají, věnují svůj volný čas výchově mládeže či funkcionaření. A toho času není zrovna málo.


A co ten fotbalista? Svého času jsem hrál na počítači FIFU a nakupoval jsem do českých týmů hráče ze zahraničí. Hypoteticky – kdybych Vám řekl, že Vám vypíšu šek na jakékoliv tři světové hráče, na koho bychom se v Lípě mohli těšit?


Tři hráče? Raději jich mít více. Po zelených trávnicích běhá spousta dobrých či vynikajících hráčů, ale fotbal se hraje o jedenácti lidech, a tak si myslím, že jediný z nich, no ani tři hráči fotbal nedělají. Mužstvo musí táhnout za jeden provaz. Bohužel vás zklamu, ale žádné světové jméno mě nenapadá. Byl bych rád, kdybychom jméno Česká Lípa četli v tabulkách vyšších soutěží, než je krajský přebor.


Jak vypadá v současnosti návštěvnost? Už jsem opravdu dlouho nebyl - ani nevím, kolik nyní chcete za lístek.


Na divizi chodilo tak asi 300 příznivců českolipského celku, v současnosti na krajský přebor se návštěva pohybuje od 100 do 200 diváků. Lístky stojí 15 korun, děti a ženy mají vstup zdarma. Návštěvnost je závislá na výkonnosti a hlavně na tom, jakou soutěž hrajete. A mužstvo hraje své domácí zápasy vždy v sobotu dopoledne od 10.15, takže všichni jsou na tuto dobu zváni.


Soudě podle webových stránek, velmi se činí i fanclub CL Pivosi. Angažují se přímo ve fotbalovém klubu či prostě jen dělají tu správnou atmosféru bez dalších nároků?


Přímo ve fotbalovém klubu nepracují, ale jsou doprovodem na každém utkání A mužstva a dělají hráčům dobrou atmosféru. Za to jim patří nejen od vedení klubu, ale určitě i od hráčů dík.


Jako mladší jsem dělal atletiku a pamatuji vždy ty fotbalovo - atletické spory o hřiště. U nás v Boleslavi to skončilo výstavbou nového hřiště. Tady v Lípě se nic takového neděje?


Jak travnaté hřiště č. 1, tak i atletické sektory jsou v majetku města. Ale nejsou žádné spory. My se s vedením atletů, zejména s panem Málkem, vždy dohodneme, vyjdeme si vstříc. Když jsou atletické závody, tak jsme utkání odehrávali a hrajeme na travnatém hřišti č. 2. Myslím si, že i pan Málek by potvrdil dobré vztahy.


Na závěr bych Vám měl asi popřát splnění nějakého cíle. Jaký je vlastně cíl nejsledovanějšího družstva FK v této sezoně?


Pro letošní soutěž je cílem stabilizace hráčského kádru s možným posílením pro jaro. Pokud to ekonomické možnosti dovolí, pokusit se v dalším období o zlepšení výkonnosti s možností postupu. Kdo by nechtěl II.ligu … Ale ta není v možnostech klubu, a tak alespoň hrát českou fotbalovou ligu by bylo odměnou pro všechny, kteří v českolipském fotbale pracují a fandí mu.


 -----------------


Bc. Petr Kotlář je sekretářem Fotbalového klubu Česká Lípa. Jak sám říká, v Lípě se narodil a žije zde půl století. Pracuje ve veřejné správě. FK Česká Lípa vznikl v roce 1999, je občanským sdružením, jehož řídícím orgánem je sedmičlenný výkonný výbor. V současnosti klub disponuje dvanácti mládežnickými týmy od přípravek přes žáky až po dorosty. Domovským stánkem FK Česká Lípa je Městský stadion u Ploučnice, který je majetkem Města Česká Lípa a klub jej používá ke své činnosti na základě nájemní smlouvy.