Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Do Nového Boru míří na sympozium 40 výtvarníků a designérů

Archiv

Pětidenní setkání sklářů uspořádala letos radnice, dříve zval skláře do města Crystalex, ten ale před nedávnem zkrachoval, a uspořádání letošního jubilejního ročníku tím bylo vážně ohroženo. ČTK to dnes řekl novoborský místostarosta Stanislav Valdman.


"Z rozpočtu jsme na akci připravili milion korun," podotkl. Sympozium radnice načasovala na stejnou dobu jako Sklářské slavnosti, které budou příští víkend. Ukázky sklářských technik na nich předvede a své výrobky bude nabízet asi 20 místních sklářských firem. Uspořádání sympozia podpořil asi 170.000 korunami také Liberecký kraj a přispět na něj má i ministerstvo průmyslu.


Crystelex založil tradici sympozií v roce 1982, kdy pozval poprvé do svých sklářských provozů výtvarníky a designéry z celého světa, aby s pomocí zdejších sklářů ztvárnili své návrhy a nápady. V tříletých intervalech se v průběhu 27 let vystřídalo v Novém Boru přes 500 umělců.


"Chceme všem ukázat, že krach jedné společnosti neznamená konec sklářství v Novém Boru," řekl místostarosta. Ve městě a okolí funguje na 70 jiných menších sklářských firem a ateliérů. Zatímco dříve však účastníci sympozia pracovali hlavně v Crystalexu, nyní budou tvořit ve čtyřech jiných firmách, a to u sklářských pecí společností Ajeto Lindava, Egermann Nový Bor, Sklárny Slávia Nový Bor, TGK Skalice u České Lípy a také v dílnách Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru.


Na sympozium přijede nestor českých sklářských tvůrců René Roubíček, také Ivo Rozsypal nebo Václav Machač. Zúčastní se ho rovněž Bořek Šípek, z USA přijede Rob Stern, z Nizozemska Bernard Heesen a z Dánska Lene Bosket z Číny. Součástí programu akce jsou přednášky umělců, kunsthistoriků a galeristů.


Veřejnost bude mít možnost sledovat práci sklářských mistrů přímo v hutních provozech v sobotu 20.června. Práce, které na sympozium vzniknou, budou do konce srpna vystaveny v Galerii Ajeto.