Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Do kampaně TECHYes chce liberecký kraj zapojit školy i podniky

Archiv

Projekt, který má přilákat školáky na průmyslové školy a do technických učebních oborů, zahájil Liberecký kraj loni na podzim. Zatím je brzy hodnotit výsledky, ale i přes nižší počty studentů nezaznamenaly letos technické obory v kraji pokles zájemců o studium, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro školství Petr Doležal.


Kraj začal loni v rámci kampaně vydávat měsíčník pro školy a obce a zřídil internetový portál www.techyes.info. Na něm je přehled profesí, informace o tom, kde se dají studovat, kde jejich absolventi najdou práci a jak za ni dostanou zaplaceno. Server se snaží oslovit mladé lidi jejich jazykem. "Připravujeme i další rozšíření služeb serveru a také bychom chtěli náš měsíčník dostat do domácností," řekl Leoš Marek z agentury Werbung Bohemia, která kampaň zajišťuje.


Do projektu chce kraj víc zapojit výrobní podniky, na 150 největších zaměstnavatelů proto oslovil dopisem s nabídkou spolupráce. "Zájem zapojit se do projektu zatím projevilo zhruba 15 procent firem," řekl Marek. Jsou mezi nimi například jablonecké ABB, liberecké Elmarco nebo Protool či Bombardier z České Lípy. Naopak největší firma v liberecké průmyslové zóně - výrobce klimatizací Denso, o spolupráci zájem neprojevila. V minulých týdnech přitom zahájila rozsáhlou náborovou kampaň, protože chce přilákat české zaměstnance.


Liberecký kraj je specifický tím, že strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a další průmyslová odvětví zaměstnávají více než polovinu obyvatel a technické obory vytvářejí tři čtvrtiny hrubého domácího produktu. V regionu je v současné době 16 středních technických škol. Z 5300 absolventů, kteří každoročně střední školy v Libereckém kraji opouštějí, je však jen 1500 absolventů technických oborů. "Ti mají přitom osmkrát lepší šanci najít uplatnění než absolventi jiných oborů a jejich mzdy jsou navíc výrazně vyšší," řekl Marek.


Přesto je zájem o tyto obory menší než třeba o gymnázia nebo o obory služeb. Proto se kraj rozhodl více se zaměřit na děti ze základních škol, a to už od osmi let. Připravuje exkurze do závodů a také dny techniky, které by dětem i učitelům měly technické obory představit. "Celý projekt vyvrcholí na konci června programem Technika ve městě, kdy chceme zábavnou formou představovat jednotlivé obory přímo v ulicích Liberce," řekl Doležal. Propagační kampaň TECHYes tím ale podle něj neskončí, pokračovat bude i v dalších letech. "Prostředky na kampaň chceme získat i z Evropského sociálního fondu," dodal náměstek.