Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Do bourání sportareálu se zapojil obří jeřáb

Archiv

Modernizace nevyhovujících budov z 80. let minulého století začala loni v létě a po jejím dokončení získá čtyřicetitisícové město hlavně lepší bazén a zimní stadion. 


Podle stavbyvedoucího Jaroslava Čapka měří automobilový jeřáb na délku 18 metrů, jeho rameno dosáhne do výšky 56 metrů a unese až 300 tun. Do České Lípy přijel v neděli a dorazil s ním i trajler se speciálním mnohatunovým závažím.


"Menší jeřáb závaží umístil na velký jeřáb, aby se při přepravě patnáctitunových bloků nepřevrhl," dodal Čapek.


Jeřáb přesune ode dneška do středy kolem 20 obrovských bloků ze stropů na bývalých šatnách. Do rohů železobetonových konstrukcí se navrtají velké otvory, do nich se zavěsí ocelová jeřábová lana, napnou se a teprve potom se železobetonový blok vyřízne a zdvihne. Modernizovaný sportovní areál za 234 milionů korun město otevře na začátku příštího roku.


"Z našeho rozpočtu máme na výstavbu zatím 53 milionů korun, deset milionů nám věnuje Liberecký kraj a počítáme také s 20 miliony ze státního rozpočtu," uvedla mluvčí města Kateřina Amrichová.


Město se snaží sehnat peníze rovněž od Evropské unie. Pokud by neuspělo, muselo by si vzít úvěr a splácelo by ho nejméně 15 let. K bazénu radnice nechá přistavět tobogany, vířivky či brouzdaliště. K lepšímu se změní i šatny a sprchy a ve sportovním areálu vznikne propojené relaxační centrum, složené z fitness, sauny, solárií nebo masáží. Nyní je hotova většina takzvaných bouracích prací a kolem bazénu již stojí všechny nové obvodové zdi. Dělají se rozvody pro technologii bazénu.


Výběrové řízení na modernizaci českolipského sportovního areálu vyhrála liberecká firma Syner.