Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Distributoři drog konečně potrestáni

Archiv

"Uvěřili jsme svědkům, kteří proti obžalovaným vypovídali," řekl novinářům předseda senátu Jaroslav Hrabálek.


Krebsovi se proti rozsudku okamžitě odvolali. Třicetiletá Krebsová přitom vyvázla s trestem o dva roky nižším, než byla dolní hranice sazby osm až dvanáct let vězení.


"Vzali do úvahy, že se k obchodům s drogami zapletla jako Krebsova manželka," uvedl Hrabálek.


Pokud vrchní soud rozsudek potvrdí, půjdou Krebsovi do věznice s dozorem. Čtyřiatřicetiletý cizinec s trvalým bydlištěm ve Skalici na Českolipsku předal podle rozsudku čtrnáctileté dívce pervitin nejméně dvacetkrát. Dostávala ho od něj v době od prosince 2002 do loňského března.


"Nevěděl jsem, kolik je jí let," hájil se Krebs.


 Jeho manželka dodala nezletilé narkomance pervitin nejméně patnáctkrát. Krebs tvrdil, že jej známí, u nichž předloni v prosinci na Českolipsku bydlel, mylně informovali o věku dívky. Krebs drogou zásoboval také další narkomany - mimo jiné i patnáctiletou a šestnáctiletou dívku. Jak je čtrnáctiletá dívka skutečně stará, se Krebs dozvěděl teprve potom, co se jí před jeho manželkou vysypaly z batohu učebnice a sešity pro devátou třídu základní školy.


"Drogu jsem jí dal jenom jednou. Když jsem zjistil, kolik je jí doopravdy let, nedostala už nic," uvedl Krebs.


Pokud by při procesu vyšlo najevo, že věk dívky neznal, použil by soudce při rozhodování o výši trestu mírnější sazbu dva až deset let vězení. Jak vyplývá ze spisu, dívka svůj věk zpočátku tajila a dělala se starší, aby drogy vůbec získala. Také Krebsová údajně netušila, jak mladé dívce pervitin prodává. Vždyť chodila po diskotékách a pila alkohol, dodala.


"Podle svědeckých výpovědí ale dívka drogu od Krebsových dostávala i v době, kdy znali její věk," upozornil Hrabálek.


Dívka u soudu přiznala, že se s pervitinem seznámila na podzim 2002 a tehdy užívala drogu jednou za dva týdny. Pervitin nejdříve odebírala u jiných dealerů než u Krebsových. Potom potřebovala drogu stále častěji. Aby si ji opatřila, neváhala o stříbrné šperky okrást svou kamarádku.