Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Díky dotacím z EU vybudují Cvikov a Sloup společenská centra

Archiv

Z Libereckého kraje se o dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod ucházelo v desátém kole 53 měst a obcí, jen 14 z nich ale uspělo a rozdělí si téměř 236 milionů korun. Celkem uspělo 66 projektů z Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje a rozdělí si 908 milionů korun. Novináře o tom dnes informoval předseda Regionální rady a pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD).


"O dotace na rekonstrukci bývalého hotelu Sever jsme žádali už loni, ale neúspěšně," řekl dnes ČTK starosta Cvikova Ivo Čeřovský. Bez dotace by si ale podle něj město rekonstrukci více než stoleté budovy dovolit nemohlo. "Stavba je v dezolátním stavu, pokud bychom neuspěli ani tentokrát, museli bychom už za rok možná objekt zbourat," poznamenal. Radnice získá z ROP přes 52 milionů korun, díky tomu bude moci v bývalém hotelu vybudovat společenské a kulturní centrum, které zatím ve městě s 4500 obyvateli chybí. "Je tam velký společenský sál, zázemí tam najdou i naše spolky a zájmové organizace, bude tam také internetová kavárna " dodal starosta.


Více než stoletý objekt v centru města chtějí podobně využít i ve Sloupu v Čechách. Na přestavbu bývalého kulturního centra s hospodou získali téměř 70 milionů korun. "Jsou to tři objekty, které hyzdí centrum města, bývalý vlastník se o ně nestaral, a tak je obec loni koupila za 3,2 milionu korun," řekl starosta Jaromír Studnička. V areálu by měl vzniknout sál na společenské a kulturní akce, klubovny pro spolky i nový obecní úřad. Prostor tam bude i pro obecní knihovnu a internet nebo pro školicí středisko. Obec se 700 obyvateli a šestimilionovým rozpočtem by si podle starosty tak nákladnou investici bez dotací nikdy dovolit nemohla. "Připravujeme ale ještě jednu větší, společně s dalšími dvěma obcemi chceme vybudovat kanalizaci," dodal Studnička.


Do Sloupu a Cvikova poputuje zhruba polovina z celkové dotace pro Liberecký kraj. Zbylé peníze si rozdělí dalších 12 měst a obcí. V Hodkovicích nad Mohelkou a Josefově Dole díky tomu zrekonstruují sportovní areály, Český Dub přestaví zchátralý dům na knihovnu a městský archiv, v Jablonném v Podještědí budou zase moci zmodernizovat radnici.