Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Děti ze šesti škol v Libereckém kraji se učí zdravě jíst

Archiv

ČTK to dnes řekla koordinátorka projektu Kateřina Sýkorová. Podle ní se věnuje správným stravovacích zvyklostem málo pozornosti v rodinách i ve škole.


"Pro učitele jsme proto připravili dvě příručky, které jim pomohou děti ke zdravé výživě přivést," dodala s tím, že nové metody by měly vyzkoušet školy ještě letos.


V rámci projektu se uskutečnilo na školách šetření, které odhalilo stravovací zlozvyky dětí. Zapojilo se do něj 529 dětí z Liberecka, Jablonecka a Českolipska.


"Ukázalo se například, že 37 procent dětí nesnídá. Pokud už snídají, tak převážně chleba se salámem nebo sladké pečivo," uvedla Sýkorová.


Cereálie s mlékem podle ní ráno konzumuje jen necelých osm procent dětí. Dalším problémem je jejich špatný pitný režim. Děti ve věku od šesti do patnácti let by měly podle pediatrů vypít denně 1,8 až dva litry tekutin.


"V den šetření více než devět procent dětí nepilo vůbec a pouze 16 procent dětí vypilo asi litr tekutin, což je polovina doporučené dávky. Čtvrtina dětí přitom považuje za nejoblíbenější nápoj coca-colu," poznamenala Sýkorová.


Školáci podle ní také jedí málo ovoce a zeleniny i potřebných obilnin v podobě celozrnného pečiva.


Děti z Libereckého kraje přitom nejsou žádnou výjimkou. Podle hygieniků mají stejně špatné stravovací návyky všechny české děti.