Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

40/2011

Zastupitelé novou knihovnu v KD Crystal zatím podporují, ale bude to běh na dlouhou trať. Chystá se změna v podpoře sportovců v České Lípě. Bude k lepšímu?  Perfect minutes with Perfect Days. Cikánští ďáblové nepřijedou, bude Audience.

Na úvod jsem nahlédl do zápisu z 11. zasedání českolipských zastupitelů, abych zjistil, jestli se neodehrálo něco zajímavého, co se neobjevilo v tiskových zprávách mluvčí radnice či v mém deníku komentujícím program.

Nakonec jsem se zasekl u pročítání komentářů k přestavbě KD Crystal na knihovnu. V úvodu zasedání totiž došlo k prezentaci studie umístění knihovny v KD Crystal. Ujal se jí Arch. Ing. Jiří Janďourek, člen projektového týmu. Jen potvrdil, co už jsem zmínil v jedné z diskusí - k rekonstrukci stejně musí dojít a teď se nabízí šance vytvořit opravdu významný kulturní bod - cituji: přínos pro město bude evidentní, na malé ploše by byla knihovna, kinosál, zahrada s lapidáriem a muzeum.

V týdnu jsem byl shodou okolností v liberecké knihovně na křtu knížky, v níž mám jednu povídku a která vychází ve čtyřech jazycích používaných v našem trojzemí (i v lužické srbštině). Přijel jsem o hodinu dříve, a tak jsem si prostory náležitě vychutnal. Poseděl jsem u internetu, početl si v kavárně, sledoval ruch. Ve stejnou chvíli bylo v knihovně několik stovek lidí, studenty počínaje a dělníky, kteří si přišli přečíst noviny, konče. (Upřímně řečeno, nevím, jak řeší bezdomovce - venku jich na lavičkách sedělo několik, ale uvnitř jsem žádného neviděl.) Udělat se něco podobného (menšího, samozřejmě) v České Lípě, konečně zhodnotit Crystal, splní mi zastupitelé jeden z mých občanských snů. Ano, bude to stát peníze, ale pouhá rekonstrukce Crystalu by stála taky. Stávající knihovna už navíc nesplňuje mou představu, jak má knihovna 21. století vypadat. Zabily by se dvě mouchy jednou ranou.

Pana architekta se zastupitelé na nic neptali, ale o přestavbě diskutovali ve čtvrtém bodu. První si vzal slovo nestor Jaromír Štrumfa. Prohlásil, že částka 125 milionů je pro něj příliš velké sousto. Očekává, že by se mělo docílit úspor. Hana Moudrá přiznala, že prostředky město nemá, ale projekt se musí začít připravovat už kvůli možnosti čerpat dotace.

Miroslav Hudec: "Nyní nejde o to, abychom se zavázali k placení peněz, které nemáme, je potřebné začít. Pokud bychom nezačali nyní, už by mohlo být pozdě."

Zastupitelé nakonec schválili dvě následující usnesení:

Zastupitelstvo města Česká Lípa

1/ bere na vědomí předloženou studii Adaptace kulturního domu Crystal pro potřeby městské knihovny a

2d/ ukládá ORMI zajistit zpracování právního posouzení možných postupů zadání zpracování projektové dokumentace z hlediska autorského práva a předložit tyto závěry k novému posouzení zastupitelstvu města.

Dvacet zastupitelů bylo pro, nikdo proti, jeden se zdržel (Jaromír Štrumfa), jeden nehlasoval (Romana Žatecká). 

Ještě krátké video ze křtu knížky:

Zaujalo mě, že se jednalo i o sportovních grantech a že se chystá změna zásad pro poskytování grantů. Možná si někdo povšiml mých připomínek, že sport je pro řadu malých Českolipanů prakticky nedostupný. Napadlo mě, že by politici měli zhodnotit ještě jednu věc, která zatím nikde nezazněla - a to, jestli dané sportovní odvětví má provázané jednotlivé kategorie. Už jsem zažil ve své praxi studenty a studentky, kteří byli zvyklí sportovat, mít obrovské kalorické příjmy, ale po dovršení určitého věku neměli za koho hrát, protože třeba chyběl dorostenecký či juniorský tým. A znám i tragické případy, kdy to neunesli. Bohužel ve sportu hrají obrovskou roli různé lobbistické zájmy, tenhle předseda zná Stejskala, ten zase Nováka, tenhle se příliš kamarádil se Skokanem atd. Takže: ptejte se, milí radní také rodičů, kteří do sportu a tím i třeba do nové haly vrážejí nemalé prostředky, nebo trenérů, pro které je honění malých kluků náplní života. Nenechte se ovlivňovat jen lidmi, kteří si ve sportu honí svá ega. Vím, že město chce také, aby ho nějaké sporty jakoby reprezentovaly, ale já osobně chodím raději na dorostence, kde hrají samí Českolipané, než abych šel na fotbalový či hokejový zápas dospělých, v němž nastupují z větší části žoldáci. Když chce někdo fandit prvoligistům a zaměstnávat trenéra zvučného jména, měl by si na to sehnat peníze jinde, ne z rozpočtu města.

Po dlouhé době jsem zase zašel do kina na film, na který jsem upozorňoval čtenáře. Perfect Days Alice Nellis přesně splnily, co jsem od nich očekával. Měli jsme se s manželkou několik desítek minut o čem bavit, nenudili jsme se, necítili jsme se trapně, jako se to občas stává u Vejdělkových kousků. Navíc z dob našeho působení v Ústí nad Labem máme slabost pro Ivanu Chýlkovou, které hlavní role více než sedla.

Film běží v našich kinech do zítra. Máte-li rádi nevyčerpatelné téma vztahů mezi lidmi, můžete zítra i do borského divadla na hru s názvem Láska a párečky. V hlavní roli zřejmě vystoupí Simona Postlerová. Velkým tématem těchto dnů je dílo Karla Jaromíra Erbena, který by se dožil (:o))) 200 let - své si k tomu chce říct historik Ladislav Smejkal v českolipské knihovně. To je můj tip na úterý. Ve středu jsem chtěl jít na Cikánské ďábli ze Slovenska, ale do Boru se teď bojí zřejmě jezdit i Cikáni, takže koncert byl zrušen. Svátek svatého Martina začíná být čím dál více využíván, takže celý víkend lze ochutnávat svatomartinskou husu a svatomartinské víno v Yukonu. Na zámku v Horní Libchavě je pro změnu Svatomartinský jarmark. Třicátý pátý Českolipský divadelní podzim v sobotu obohatí Havlova Audience v podání Divadla Zahrada z Broumova.