Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

39/2020

„Spolek Kultura, z. s. společně se Statutárním městem Liberec, Libereckým krajem a Českým rozhlasem Liberec startuje od neděle 1. 11. 2020 seriál streamovaných koncertů hudebních uskupení z celého Libereckého kraje,“ takto je uvozena jedna z mnoha aktivit, které se snaží podpořit kulturu v jakékoliv formě.

Od 1. listopadu tak můžeme podpořit 10 kapel z Libereckého kraje, které vystoupí naživo ve Vratislavickém kulturním centru. Příští neděli zahrají od 16 hodin Waldovy Matušky z Kacanov, v 19 pak rocková skupina The Scoffers.

O program dalších koncertů jsem si raději napsal, takže zde je přehled:

8.11. - Big’O’Band

15.11 - Big band CL a Imaginarium

22.11 - Pubcoustic, the Grizzlies, The Peanuts

29.11 - Duobigband, Divoky astma

Zajímavým projektem je Dramox, streamovací služba, která za měsíční předplatné nabízí velké množství divadelních záznamů. Je to takový Netflix, ale zaměřený na divadlo. Na zkoušku je sledování po sedm dnů zdarma, měsíční předplatné je 299 korun. Momentálně je do Dramoxu zapojeno 33 divadel. Hlavním tahákem je Dejvické divadlo, ale postupně se zapojují i divadla regionální - Klicperovo, Jihočeské, DRAK, ústecký Činoherní klub atd.

Skuteční milovníci divadla tak mohou vidět některá představení, která by si kvůli vzdálenosti nemohli dovolit ani za běžného provozu.

Pokud máte divadelní absťák a nechce se vám platit, můžete se ukojit na i-divadlo.cz. Streamy tam momentálně žádné nejsou, ale v záložce dlouhodobě přístupné záznamy naleznete desítky představení, u nichž máte možnost dobrovolně přispět. V nabídce jsou například tyto - Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho Činoherního klubu, Velvet Havel Divadla Na zábradlí, Besídka Divadla Sklep, Škola základ života Městského divadla Brno, Marie Stuartovna Západočeského divadla Cheb.

Představení jsou na Mall.TV, kde je občas zajímavé se podívat na tzv. slow tv – nonstop živé přenosy z některých zajímavých míst, například z lodi Rio 2, mazací tramvaje, Hlavního nádraží, krmítka na konci Brd apod.

V záložce kultura žije pak můžete i on-line sledovat některé živé akce. Včera například Mňágu a Žďorp ze zkušebny. V archivu jsou pak desítky koncertů a dalších kulturních představení, které můžete podpořit.

Podobně se snažím podporovat kulturu i já v Lípě, aspoň podcasty o literatuře. Po úvodním smršti jsem si musel dát chvíli pauzu, ale příští týden jich opět několik natočím. Samozřejmě mě potěšilo, že stačilo jednou vynechat, aby mě ráno čekal e-mail s dotazem, jestli jsem nezapomněl.

Od dneška se do boji proti trudomyslnosti zapojí i novoborský NOPOĎ. Pokud to půjde, v i-novinách jejich aktivitu zviditelním. Moc mi toho autoři zatím nechtěli prozradit.

V pátek jsem ukončil karanténu, tak jsem nejprve vyrazil s vnučkou své přítelkyně na krátký výlet. Nejvíce času jsme strávili na turnovském hřbitově. Hlavně kvůli světýlkům a „kytí“. Mě tam však zaujal projekt Turnovského pantheonu. Hroby některých nebožtíků si můžete najít na plánku a pak přímo na hřbitově rozděleného na sektory. Nutí vás to zajímat se o jednotlivé slavné rodáky. Byl by to pěkný nápad do participativního rozpočtu (bavili jsme se o něm s českolipskou starostkou zde). Problém samozřejmě je, jestli na českolipském hřbitově je dost osobností, které je vhodné připomínat.

V sobotu jsem vyrazil ke skalické oboře. Sice mi letos utekla jelení říje, ale probíhá ta dančí. Sice není tak majestátná, ale zase je dramatičtější, protože daňci jsou odvážnější.