Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

36/2011

Kolik shořelo kontejnerů? Kolik se odpustilo Dordovi? Kam by jezdily turistické autobusy? Cukrárna asi nevynáší. S čím se vytasí Načeva? Progres bude následující týden otevřen třikrát.

Na zasedání zastupitelů České Lípy nebyla v září taková absence jako v Boru. Jen Jana Kalousová a Tomáš Vlček byli na dovolené. Z Prahy dorazili později poslanec Petr Skokan a poslankyně Marie Nedvědová.

Mnohé ze zářijového zasedání bylo zveřejněno, ať již u nás nebo v čerstvých Městských novinách. Takže opět jen vytknu některé věci, které mě zaujaly. V úvodu se například Petr Máška ptal na situaci kolem kontejnerů. Bylo jich zničeno celkem 109. Petra Mášku zajímala opatření. Jolana Nebřenská, vedoucí odboru rozvoje majetku a investic, mu vysvětlila, že proti tomuto typu vandalismu se špatně bojuje. A taky, že jde o pojistnou událost, při níž výše spoluúčasti města je „jen“ 5 tisíc korun (na jednu událost, ne na jeden kontejner). Ze zápisu je zřejmé, že jí šlo více o vyřešení finanční stránky než nějaká opatření. Hana Moudrá ještě doplnila, že zahořování kontejnerů se týkalo jen určité doby, nyní se pachatelé přestěhovali do jiného města a zapalují odpadní nádoby zřejmě v Děčíně.

V bodě šest zastupitelé jednomyslně odsouhlasili prominutí částky 723 tisíc Milanu Dordovi, který provozuje prodejnu a servis automobilů na Špičáku, v bývalé stavbě hrůzy naproti gymnáziu. Za všechny shrnul situaci Jaromír Štrumfa: "Je nesporné, že řešení opravy objektu překročilo naše očekávání zhruba před dvanácti lety."

Zastupitelé neschválili prodej pozemku, na němž podle Jaromíra Štrumfy roste nejvyšší strom v Lípě - svárovský jilm (fotografie z materiálů zastupitelů).

Zajímavá diskuse zazněla při jednání o podpoře turistických autobusů. Letos je město nepodpořilo a řeší se, jak s nimi dále. Zájem, podle vyjádření starostky, je, ale chybí dotační tituly a město nechce projekt financovat samo. Přípravou se tak bude zabývat Sdružení Českolipsko. Na Lípě by bylo dát sdružení nějakou částku. Ze stránek města si můžete stáhnout návrh turistických autobusů, včetně všech tras (zde). Jde o zajímavé čtení.

Co se týká délky projednávání, tak nejvíce se diskutovalo o majitelce cukrárny na náměstí, Jitce Vorlíčkové, která požádala město o 50 tisíc korun na provedení stavebně historického průzkumu ve svých domech. Ty nedávno koupila za rozumnou cenu od města. Petr Skokan celé jednání položil do osobní roviny, když prohlásil, že Bubeníkovi zahrádkáři dostali, ale paní Vorlíčková nedostane, protože kandidovala za stranu, která je v opozici. Sdělení se dotklo nejen nezařazeného Karla Bubeníka, který se ohrazoval proti tvrzení, že je v nějaké koalici, ale i třeba Karla Tejnory. Ten upozornil na skutečnost, že by si za chvíli mohli pro peníze přijít i ostatní majitelé domů na náměstí. Miroslav Hudec byl žádostí Jitky Vorlíčkové zklamaný, vždy si jí totiž vážil a tuto žádost považuje za podraz. Zřejmě půjde o nějakou skokanovštinu, to teda přidávám já.

V interpelacích mě zaujala poznámka Jany Zejdové k farmářským trhům. V sobotu nechodí zákazníci, a tak se i prodejci přesouvají jinam. Uvažuje se dokonce o opětovném zrušení sobotního prodeje.

Tento týden mě doběhly tradiční podzimní školní virózy, a tak se už více než deset dnů motám mezi prací a vyhřátou peřinou. Moc jsem Lípou, sportem ani kulturou nežil (když nepočítám asi deset filmů a stejný počet zápasů rugby v televizi).  Co by nás mohlo nalákat příští týden?

Ve středu zahájí v Boru má občas oblíbená zpěvačka Monika Načeva své nové turné. Stále s něčím experimentuje. Některé její pokusy mě nadchly, u některých jsem se neskutečně nudil. Jaká bude letos? Progres v pátek zažije hvězdičku z Holandska Wotienku Vermeer, v sobotu pražské Bonebroke. V sobotu končí v Novém Boru festival Lípa Musica Bachovými Braniborskými koncerty. Kdo máte raději jinou klasiku, pak vyjeďte do Mimoně na hvězdné napodobitele The Backwards.   

Nějaké bonbónky na závěr. Věrný čtenář mi poslal fotku z Liberce, kde se rekonstruuje Nerudovo náměstí. To museli mít asi stavebníci radost. Archeologové se domnívají, že jde o pruské vojáky.

Slíbil jsem nedávno své studentce Daně, že jí pomůžu s propagací jejího blogu. Ne, nejde o deníček puberťačky, které zvlhnou oči při každé zmínce o Justinu Bieberovi. Dana miluje literaturu a její blog se jmenuje Le Café Voltaire. Můžete přispívat úryvky ze známých i neznámých knih či o nich diskutovat. Le Café Voltaire naleznete zde.

Komentáře

Re: 36/2011

Nevím, zda byl skutečně od zapálených kontejnerů na chvíli klid, ale v posledních dnech opět hořely, a to nejen v České Lípě, ale i jinde na Českolipsku. A bohužel si myslím, že budou hořet i nadále, neboť nevěřím, že pachatelem všeho je jedna osoba a pokud nezafunguje šťastná náhoda, tak není v podstatě možné pachatele vypátrat. Nadával jsem na kovové kraksny od Jeřaly, ale teď bych je uvítal :-( Mistrovství světa v rugby je skvělé, každý náhodně sledovaný zápas byl pro mě zajímavější než jakýkoliv fotbalový. V rugby bych snad ani nechtěl vidět, jak by Češi dopadli i např. s Namibijci či Samoánci :-)

Nahoru