Dnes je 24. 09. 2024
svátek má Jaromír

26/2019

Expedice, dvě etapy Svatojakubské cesty, sklizeň meruněk u rodičů, v Lípě jsem za červenec přespal zatím jen třikrát. Pokusím se aspoň shrnout, co se na Českolipsku událo za první polovinu července. Než zase zmizím na východ.

V poště jsem si nechal nesmazanou tiskovou zprávu o zapojení českolipského muzea do akce České televize s názvem Rozbzuč Déčko!

Smyslem projektu je zábavnou formou rozšířit u dětí i jejich rodičů povědomí o užitečnosti a různorodosti hmyzu.

„Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se zapojilo v letošním roce do celostátní akce České televize „Rozbzuč Déčko!“, a to hned z několika důvodů. Jednak nabízí dětem i dospělým unikátní přírodovědné expozice zaměřené právě na hmyz – krásné exotické brouky, motýly či pavouky nevyjímaje, a také proto, že v českolipském muzeu mohou rodiny s dětmi strávit zážitky nabitý prázdninový den. Zhlédnout mohou například interaktivní výstavy Pohádkové prázdniny Andrey Popprové nebo expozici Lukostřelci a ostrostřelci v České Lípě a další,“ uvedla Marta Knauerová, vedoucí přírodovědného oddělení Vlastivědné muzea a galerie v České Lípě.

Zájemci se mohou vydat o prázdninách na různá místa, získat celkem tří soutěžní hesla, která odešlou prostřednictvím internetové stránky www.rozbzucdecko.cz nebo mobilní aplikace Léto s Déčkem.

Zeleň, hmyz … to jsou obecně témata, která jsou s tímto létem spojená. I v Rumunsku jsem sledoval diskuse na facebooku, které jsou věnované zeleni v České Lípě. Jak jsem čekal, i před mým domem je klasická červencová poušť. Jedni by nejraději nechali Českou Lípu zarůst býlím, druzí nadávají, že se neseká denně. Zlatá střední cesta jako by nebyla.

Co mě za těch 14 dnů zaujalo v novinách:

Rozhovor s majitelem Lasvitu si můžete přečíst zde.

Česká Lípa zdražuje vstupné do bazénu i pronájmy sportovišť - více zde.

Městské lesy vybudovaly novou stezku k Hůrce – více zde.

V deníčku naší starostky mě mimo jiné zaujala informace, že měla schůzku s příslušníkem cizinecké policie, od kterého načerpala cenné informace. Vláda připravuje nový zákon o pobytu cizinců na území ČR a agenturním zaměstnávání. Paní starostka se měla v poslanecké sněmovně zúčastnit semináře k zákonu, tak uvidíme.

A k mým aktivitám. Včera jsem zašel na pivo a třikrát jsem musel odpovídat na dotaz, jestli jsem skončil na gymnáziu. Abych předešel spekulacím, tak potvrzuji, že ano. Už se s napětím těším do nové práce. Hodně se těším! Myslím, že budu mít o čem psát.

Sám nevím, jestli letošní Expedice byla poslední. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou. Beru jako dar, že jsem těch 21 Expedic mohl uspořádat a stovkám gymnazistů ukázal Balkán, Ukrajinu, slovenské hory i neznámá místa Česka.

Fotka z první Expedice, účastníkům je dnes už přes třicet. Na fotce je i má kolegyně z i-novin.

Zakladatelé Expedic na konci té první.

O víkendu jsem vyrazil na dvě etapy Svatojakubské cesty, ale moc jsem se nesoustředil. Více jsem řešil počasí než sám sebe. Ušel jsem čtyřicet kilometrů z Plzně do Stříbra a užil si parádní mejdan u přehrady Hracholusky. Tři sta lidí a Lucie revival smiley.

Takto jsem si Svatojakubskou vysnil. Prašná cesta mezi poli a loukami. Nikde nikdo.

Krásný úsek těsně před Stříbrem.