Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

17/2012

Kolik nabízí Nový Bor za LDN? Kolik stojí město novoborský fotbal? Kdo bude šéfovat českolipskému gymnáziu? Kam na Čarodějnice? Poučilo se Rusko ze své historie? Miroslav Coufal dorazil na zastupitelstvo, halellujah.

Českolipští zastupitelé v dubnu nezasedali, takže jsem nakoukl do zápisu ze zasedání Novoboranů. Na osmnácté schůzi chyběl jen Viktor Novotný, dokonce přišel i největší absentér Miroslav Coufal.

V úvodu starosta Jaromír Dvořák poskytl informace o proběhlých jednáních. Dozvěděl jsem se například, že byla stažena Speciální pořádková jednotka, která bude nahrazena dvěma družstvy z Libereckého kraje a ty budou mít širší činnost. Nový Bor rovněž přichystal výběrové řízení na firmu zabývající se měřením rychlosti vozidel uvnitř města.

Nejdelší diskuse se vedla o LDN. Na zasedání dorazil i ředitel českolipské nemocnice MUDr. Chmátal. Nemocnici jako akciové společnosti LDN patří, přestože se jedná o historický majetek Nového Boru.  Zastupitelé se přes ublížené pocity nakonec rozhodli uvažovat reálně - nemocnice jako akciovka musí budovu prodat nejvyšší nabídce, bojovat se mělo dříve. Bývalý starosta Nastič proto navrhl vzít si úvěr 20 až 30 milionů a do LDN investovat. Současný starosta Dvořák však rovnou deklaroval, že pro takový dluh hlasovat nebude. Nakonec bylo 14 zastupitelů pro návrh podat nabídku na odkoupení objektu do výše tří milionů korun, což bude určitě málo. Městu tak nezbude než jednat s novým majitelem, přičemž podle doktora Chmátala existuje osm reálných zájemců, z nichž čtyři by chtěli poskytovat sociální služby.

Největší procento bodů představovaly dotace. Většinou se schvalovaly jednohlasně. Vybírám některé, které mě zaujaly. Camella 50 000,- na celoroční činnost, Česko - romské sdružení 24 000,- na podporu volnočasových aktivit, SK Jiskra 120 000,- na celoroční činnost, FC Nový Bor 450 000,- na celoroční činnost a 400 000,- na provoz sportovních zařízení, TJ Stadion Nový Bor 240 000,- na celoroční sportovní činnost, TJ Jiskra 500 000,- na celoroční sportovní činnost a 989 000,- na provoz sportovních zařízení, 1. Novoborský šachový klub 120 000,- na celoroční sportovní činnost, Bohemorum 35 000,- na koncert v rámci festivalu Lípa Musica, Rodina v centru 25 000,- na hudební workshop Idy Kelarové, Ave-Kontakt 25 000,- na III. ročník mezinárodního šachového festivalu Open Nový Bor, pan Solnička 20 000,- na Běžecký ultramaraton, Církev československá husitská 40 000,- na vybudování toalety pro vozíčkáře v kostele sv. Ducha.

Jako bod 83 se dostala na pořad jednání petice za zachování mezinárodního sklářského sympozia IGS. MUDr. Coufal: "IGS je pomník bývalého ředitele Crystalexu, kterému nebylo uděleno čestné občanství. Nebudu proto hlasovat. Myslím, že hlavní záštitu by měl převzít Crystalex."

Diskuse nakonec tradičně sklouzla k hádce o to, kdo měl být pozván do pracovní skupiny. Josef Doškář připomněl, že řada firem sice podniká v Boru, ale daně odvádějí jinde. Na závěr vzali zastupitelé petici jen na vědomí. Stejně nemohli udělat nic jiného.

Můj týden

1. Konkurz na ředitele gymnázia – jde mi o mé skromné učitelské korýtko, takže se v tom nechci moc pitvat, ale podle ohlasů bylo vše dohodnuto dopředu tak, aby nám přišel někdo zvednout mandle. Pořadí je podle mých informací následující: 1. Lenka Řebíčková. 2. Hana Malíková, 3. Radim Fojtů. Jen připomínám, že rada kraje nemusí výsledek konkurzu respektovat.

2. Vybouraný obývák – i náš dům se pustil do zateplování. Řemeslníci dospěli už k nám do 11. patra. A musím říct, že je obdivuji. V době, kdy nejlépe se v tomto státě mají lidé přesýpající peníze z Evropských fondů, je radost vidět někoho normálně makat. Samozřejmě pro nás jako obyvatele to představuje trochu nepohodlí, hodně prachu, nějaký ten rodinný stres.

3. Přijímačky – každý rok se mění pravidla, takže vždy jsou trochu nejistotou. Na českolipské gymnázium přišlo zhruba dvakrát tolik uchazečů, než kolik jsme brali. Teď ještě musíme doufat, že ti správní k nám donesou svůj zápisový lístek.

4. In-lajny – několikrát jsem si v tomto týdnu našel čas na brusle. Haněl jsem vandaly a město za nedostatky na cyklostezce, takže bych měl tentokrát i pochválit. Nejenže je uklizeno, ale už jsou zacelené i díry v asfaltu. Jediným nedostatkem tak zůstal zničený plot.

5. Poslední zvonění – to je také dobrý stres. Nejraději jsem, když v pátek před odchodem maturantů jsem někde mimo Lípu. Po jejich ataku smrdím vždy já, smrdí žáci, smrdí celá škola. A to jsem jim dal všechno kovové, co jsem v peněžence našel. Video:

Za pár slov by jistě stál můj další rozhovor do Štafety i včerejší strhující utkání Lokotky proti Rapidu Liberec. Výsledek prvního si přečtete ve čtvrtek, z Lokotky přikládám aspoň sestřih závěrečného tlaku na branku:

Týden je poměrně napraný akcemi. V pondělí určitě vyrazme někam na Čarodějnice. Na hradě Lipý bude kromě ohně řada dílen. V Zahrádkách pro změnu začne Rozárafest, na němž na úvod vystoupí mimo jiné LKP, Žito, Kru-Kry či Papír Sklo Plasty. Na vodní hrad se můžeme vrátit i v úterý. Majáles okoření romské kapely, jazzové soubory ZUŠky, The Roads a další. Komu uteče Jazzová farma v úterý, může si ji užít ve středu v budově ZUŠ, kde křtí svou desku. Ve čtvrtek Jefim Fištejn přednáší v Akademii J. A. K. na téma Poučilo se Rusko ze své historie?