Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Další zdražení jízdného v městských autobusech

Archiv

Zatímco držitelé karty budou i nadále platit šest korun (za poloviční jízdné tři), ostatní cestující budou od Nového roku muset u řidiče zaplatit dokonce deset a pět korun.


"K dalšímu zdražení jízdenek nakupovaných u řidiče vedla radní snaha zrychlit odbavování cestujících a tím zkrátit přepravní dobu mezi jednotlivými zastávkami," řekla mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


"Cílem je více motivovat občany k nákupu čipových karet, které odbavení výrazně zkracují," dodala Markéta Aulová.


Městskou dopravu zajišťuje soukromá společnost VETT. Čipové karty zavedla po dohodě s městem letos v červenci, nový odbavovací systém přišel na 1,7 milionu korun. Karty si dosud koupilo téměř 3000 občanů, přesto podle ředitelky společnosti Evy Homolkové  stále téměř 90 procent cestujících platí jízdenky hotově u řidiče. I ona věří, že další zdražení přesvědčí cestující, aby si kartu pořídili.


Čipová karta přijde na 160 korun a může fungovat jako předplatné nebo sloužit jako tzv. elektronická peněženka k placení jednotlivého jízdného.


Se zavedením karet zlevnilo město předplatné. Od července tak například měsíční žákovské jízdné stojí 100 korun, zatímco předtím to bylo 120 korun. Podobně se snížilo předplatné pro dospělé z 240 na 200 korun za měsíc. Novinkou je seniorpas, který občanům nad 70 let zajišťuje 60 jízd v měsíci zdarma.


Společnost VETT bude městskou dopravu v České Lípě zajišťovat až do roku 2013. Se 14 autobusy na osmi linkách ročně přepraví kolem 1,5 milionu cestujících a najezdí 480.000 kilometrů. Město letos na městskou dopravu přispěje zhruba 22 miliony korun, pro příští rok počítá s dotací 17,5 milionu.


"Pokud by však firma nakupovala nové autobusy, město na ně z připravené rezervy přidá," prohlásila Markéta Aulová.