Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Další nehoda na českolipských silnicích

Archiv

Na místo hasiči dovezli speciální techniku, která se používá při ohrožení životního prostředí. Ke Lvové dorazili rovněž odborníci z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci.


"Asfalt naštěstí nezasáhl podzemní ani povrchové vody, jeho slabá vrstva však pokryla na přilehlé louce plochu dlouhou asi 60 a širokou pět metrů," uvedl pracovník ČIŽP Bohumil Grafneter.


Na louce hasiči vybagrovali jámu. Do ní by svedli veškerý zbylý asfalt z cisterny o objemu 25 metrů krychlových, pokud by unikl při jejím vyzdvihování ze škarpy. Půdu zasaženou asfaltem zlikviduje specializovaná firma Gesta Rynoltice jako nebezpečný odpad. Ztuhlý asfalt skončí zřejmě na skládce, nebo ho čeká recyklace. Podle Grafnetera většina asfaltu zůstala v cisterně. Frekventovaná silnice Liberec - Děčín byla zpočátku průjezdná pouze v jednom pruhu a dopravu řídili policisté. Havarovaný tahač, na němž cisterna ležela, však po čase jeřáby z vozovky odstranily a řidiči mohli využívat skoro celé oba pruhy. Přečerpávání asfaltu z cisterny a jejím odstraňování z příkopu si však znovu vynutilo omezení dopravy.


"Celá silnice se uvolnila kolem 14:30, při manipulaci s cisternou nevytekl žádný asfalt a nenastaly další ekologické škody," konstatoval operační důstojník liberecké policie.


Řidiče po nehodě vyprostili ze zdemolované kabiny hasiči.


"Jeho zranění však není těžké. Příčinou havárie se stala pravděpodobně nepřiměřená rychlost," vedoucí skupiny dopravních nehod liberecké policie Zdeněk Tomek.