Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Další Českolipan do vězení

Archiv

"Způsobené zranění navíc bylo poměrně lehké," vysvětlila předsedkyně senátu Olga Fričová.


"Nade vši pochybnost bylo prokázáno, že se činu dopustil a sám se k tomu také doznal."


Stýblo u soudu přiznal, že osudný večer vypil osm dvanáctistupňových piv. Pak šel, jako skoro každý večer, navštívit svou matku. Právě časté návštěvy, při kterých se Stýblo chodil hlavně zadarmo najíst, se jeho otčímovi nelíbily. Otčíma napadl ve vaně.


"Matka říkala, že otec zase nadával, že tam pořád smrdím," popsal Stýblo při vyšetřování začátek konfliktu.


Dostal prý vztek. V kuchyni popadl nůž a běžel si to s otčímem, který se právě koupal, vyřídit. Do koupelny vpadl s výkřikem "Ty svině, já tě zabiju!" a na nahého muže zaútočil. Než se napadený začal bránit, měl už bodnořezné poranění v oblasti srdce. Další útoky směřované na hlavu a břicho se mu dařilo odrážet.


Opilý Stýblo nakonec utekl. Nůž odhodil v kuchyni do dřezu a z domu odešel. Když ho asi o dvě hodiny později zadržela policie, měl v krvi ještě přes dvě promile alkoholu. Poraněného otčíma ošetřili chirurgové v českolipské nemocnici. Podle znalce měl štěstí, že rána nebyla vedena velkou silou a nepronikla do hrudníku, kde by mohla poranit srdce a plíce. Zranění bylo proto kvalifikováno jako lehké.


"Jen náhodou nedošlo k závažnějšímu zranění nebo dokonce smrti," podotkla soudkyně při vynášení rozsudku.


Znalec: Stýblo má poruchu osobnosti. Stýblo je od svého zadržení ve vazbě. Soud rozhodl, že v ní zůstane, dokud rozsudek nenabude právní moci. Státní zástupkyně i obžalovaný si totiž ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudního znalce z oboru psychiatrie a psychologie trpí Sýblo poruchou osobnosti. Jeho stav a chování navíc zhoršuje závislost na alkoholu. Proto soud akceptoval doporučení odborníků a přikázal Stýblovi ústavní protialkoholní léčbu.