Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Čtvrtina zaměstnanců novoborského Crystalexu skončila

Archiv

Řada zaměstnanců se ale rozhodla nečekat na výpověď a odcházejí sami. Do pátku podalo v Novém Boru, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem výpověď 414 pracovníků. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Karel Samec.


Crystalex je od 22. září v insolvenčním řízení, stejně jako celá skupina Bohemia Crystalex Trading (BCT). Až do konce loňského roku firma vyráběla, protože ji před věřiteli chránilo moratorium. Minulý týden ale musel podnik zastavit výrobu, protože věřitelské banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů. Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy. Podnik čeká na vyhlášení úpadku. Rozhodující je ale vyhlášení konkurzu, který umožní prodat sklárnu novému vlastníkovi. Ministr financí Miroslav Kalousek sice slíbil za určitých podmínek pomoc při financování provozu, lidé ve sklárně ale v obnovení výroby příliš nevěří.


Může se stát, že v té době už bude sklárna zcela bez zaměstnanců. "Většina lidí chce z podniku odejít po 26. lednu, kdy uplyne zákonná lhůta od nevyplacené mzdy a jim pak v odchodu už nemůže nikdo bránit," řekl dnes ČTK předák odborové organizace František Kuric. Výpověď podle něho chtějí podat až na pár výjimek všichni včetně pracovníků administrativy. "To může způsobit vážný problém, těm, kdo zůstanou, nebude mít už totiž kdo vyřídit potřebné doklady, nezbude tu také nikdo, kdo by lidem udělal třeba vyúčtování daní za loňský rok a podobně," poznamenal Kuric.