Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

ČSSD dokončila čistku v českolipské nemocnici

Archiv

Ovládla ji ČSSD, která zvítězila v krajských volbách. Konkrétně členy dozorčí rady nyní jsou Karel Kapoun (mj. předseda OVV ČSSD Česká Lípa, senátor, krajský zastupitel, místostarosta Doks), Stanislav Valdman (mj. místopředseda OVV Česká Lípa, krajský zastupitel, místostarosta Nového Boru), Zdeněk Bursa (krajský zastupitel, člen předsednictva KVV ČSSD Liberec, uvolněný člen rady kraje) a Pavel Petráček (člen předsednictva KVV ČSSD Liberec, předseda OVV ČSSD Jablonec nad Nisou, krajský zastupitel, uvolněný člen rady kraje). Jen připomínáme, že z dozorčí rady  byla socialistickým vedením kraje odvolána starostka města, Hana Moudrá (ODS).
Hlavním úkolem nového představenstva je nemocnici stabilizovat, do týdne má vytipovat nový management. Transformace z akciové společnosti na neziskovou či příspěvkovou organizaci zatím není na pořadu dne, řekl dnes nový člen představenstva Luděk Nečesaný.


Transformace krajských nemocnic na neziskové organizace patřila v předvolební kampani k prioritám ČSSD. "Zatím se o změně statutu nemluví, ale je možné, že přijde takové politické rozhodnutí," připustil Nečesaný. V novém představenstvu podle něj zůstal nejen Zhorný, ale také finanční ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. Už od března je novým členem představenstva náměstek ředitele jablonecké nemocnice Milan Trpišovský, nově přibyly vedle Nečesaného ještě primářka radiologie Hana Čerbáková a fyzioterapeutka Dana Šperlíková.


Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Zařízení s 380 akutními lůžky a 120 lůžky následné péče slouží pro spádovou oblast, ve které žije téměř 110.000 obyvatel. V nemocnici pracuje 870 zaměstnanců, přibližně 100 z nich jsou lékaři. Loni hospodařila nemocnice s asi půlmilionovým ziskem. Letošní hospodaření je navrženo jako vyrovnané. V minulých dnech začal v nemocnici komplexní audit, který objednal kraj.


V druhé krajské nemocnici v Liberci se zatím žádné personální změny nechystají. Nebyly by tak jednoduché. V ní kraj není jediným akcionářem tak jako v českolipské. Zhruba 17 procent akcií vlastní město Liberec, a přestože je menšinovým vlastníkem, podle stanov nemůže kraj změny orgánů či statutu provést bez jeho souhlasu.