Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Crystalex počítá s možným omezením výroby i po Novém roce

Archiv

Pokud ale nebudou zakázky, zůstanou zřejmě závody ve Vrbně pod Pradědem a Karolince na Vsetínsku zavřené až do 16. ledna. Dovolenou si tak prodlouží 400 lidí. Není vyloučeno, že se omezení dotkne i některých pracovníků v Hostomicích a v hlavním závodě v Novém Boru, řekl dnes ČTK mluvčí firmy Karel Samec.


Crystalex se rozhodl omezit výrobu kvůli poklesu zakázek v souvislosti s ochlazením na ruském trhu. Od 19. prosince do 4. ledna tak půjde do práce jen pětina za 1730 zaměstnanců podniku. "Lidé si budou většinou vybírat dovolenou," řekl dnes ČTK odborový předák Crystalexu František Kuric. Při prodloužené odstávce by si měli zaměstnanci podle předběžné dohody první týden vybírat novou dovolenou a v tom dalším by dostali 60 procent mzdy. "Jsou ale v jednání další zakázky, a tak není vyloučeno, že budou povoláni do práce dřív," řekl Kuric.


Crystalex je součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading, která je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Skupina v té době ještě zaměstnávala na 5000 pracovníků, dnes už je jich podstatně méně. Další podniky skupiny - Sklárny Bohemia v Poděbradech a Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou - už od září nevyrábějí a v minulých dnech na ně soud prohlásil konkurz. Většina ze 1750 pracovníků obou podniků podala kvůli nevyplaceným mzdám v listopadu výpověď nebo ji dostali od insolvenčních správců.


Crystalex, který je spolu se Sklárnami Kavalier Sázava, klíčovým podnikem skupiny, chrání do 31. prosince před věřiteli takzvané moratorium. To dává firmě možnost pokračovat ve výrobě a majitelé a věřitelé mají čas najít východisko z tíživé situace. Do té se BCT a také majetkově spjatá skupina Porcela Plus dostaly kvůli velkému zadlužení, silné koruně a levné asijské konkurenci. Hlavním věřitelem skupiny je konsorcium bank, jemuž uskupení dluží téměř čtyři miliardy korun. "Do konce roku by se mělo rozhodnout o dalším osudu firem, pak teprve bude jasné, jak bude výroba po Novém roce vypadat," dodal Samec.