Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Crystalex Nový Bor začal rozdávat výpovědi zbylým zaměstnancům

Archiv

Ostatní ukončili pracovní poměr sami v minulých týdnech, řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Karel Samec.


Zaměstnanci, kteří na výpověď počkali, mají nárok na vyšší odstupné, než jim zajišťuje zákon. "Podle kolektivní smlouvy mohou ti, kdo v Crystalexu pracovali víc než 20 let, dostat osminásobek průměrné mzdy," řekl odborový předák Crystalexu František Kuric. Přiznal ale, že nikdo z pracovníků příliš nevěří, že by na jejich mzdy či odstupné po uspokojení věřitelských bank ještě nějaké peníze zbyly. Insolvenční zákon totiž nároky zaměstnanců odsunul až za zajištěné věřitele. I to je důvod, proč chtějí skláři 2. března znovu demonstrovat před úřadem vlády.


V Crystalexu stále funguje detašované pracoviště úřadu práce v České Lípě. "Kvůli výpovědím jsme ho opět posílili," řekla dnes ČTK mluvčí úřadu Marcela Ottová. Úředníci očekávají další příliv nezaměstnaných, už dnes je přitom situace v Novém Boru a na Novoborsku velmi špatná. Nezaměstnanost v lednu vzrostla o 80 procent a ještě poroste. Zatímco na konci prosince bylo v Novém Boru bez práce 428 lidí, na konci ledna už jich bylo 776. Nabídka práce je přitom podle Ottové mizivá, na celém Českolipsku mají úřady v nabídce jen 265 volných míst, na každé tak připadá 21 uchazečů.


Crystalex je jedním z klíčových podniků BCT, stejně jako celá skupina je ale od 22. září v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Výroba v podniku se zastavila na počátku ledna, když banky z jeho účtů odčerpaly veškerou hotovost. Zároveň firma oznámila hromadné propuštění 1631 zaměstnanců. Od 20. ledna je společnost v úpadku, o jeho řešení by měli věřitelé rozhodnout 12. března. Očekává se prohlášení konkurzu, který majitelé navrhovali už při zahájení insolvenčního řízení. Zástupci společnosti však stále jednají s ministerstvem financí o státní podpoře pro obnovení provozu, současně zahájili kroky k prodeji společnosti.