Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Císař Karel IV. odemkl Máchovo jezero

Archiv

Akce přilákala zhruba 2000 lidí z širokého okolí, přijelo i hodně Němců.


"Naštěstí se vypršelo dřív, než vyrazil průvod. Měli jsme strach, že nám déšť na poslední chvíli všechno překazí," řekl starosta Zdeněk Krenický, který přišel na obřad spolu s hejtmanem Petrem Skokanem v dobovém kostýmu z 19. století.


Dříve město otevíralo novou sezonu jen u jezera, letos potřetí byl součástí oslav průvod a kulturní program, v němž měly zastoupení snad všechny taneční styly. Zklidnění přinesl až Big band Zdeňka Hůly z České Lípy. Masek bylo v průvodu vidět více než v jiných letech, možná i proto, že se mohly zadarmo svézt parníkem nebo na šlapadle a ještě dostaly malé občerstvení.


V květnu budou parníky jezdit jen za pěkného počasí, od června budou vozit návštěvníky na objednání a o víkendech a o prázdninách budou kroužit po hladině jezera denně.


Společnost Regio Máchova kraje, která provozuje pláže, velký kemp a lodní dopravu na jezeře, připravila letos pro turisty řadu novinek. "Několik set tisíc korun jsme investovali do přestavby recepce, výstavby nového volejbalového hřiště, dětského koutku a lepšího zázemí pro cyklisty," řekla zástupkyně firmy Marcela Dvořáková. Kemp má 150 lůžek a v minulém roce se v něm ubytovalo téměř 19.000 lidí.


Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje, ročně ho využívá asi 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá.


Krenický řekl, že město se chystá opět provést ozdravnou kúru, která má zajistit, aby sezonu nepokazily sinice. "V rozpočtu jsme na ni vyčlenili milion korun, čekáme ještě na podporu krajského úřadu," dodal.