Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Chybějí peníze na úpravu nebezpečných potoků

Archiv

"Rádi bychom vyčistili a prohloubili dno potoka Svitávka, který často zaplavuje jednu třetinu naší obce. Náš rozpočet na to ale nestačí a peníze chybějí také Povodí Ohře," prohlásil starosta Kunratic u Cvikova  Karel Minařík.


Koryto potoka se zanáší především tam, kde má Svitávka nejmenší spád.


"S Povodím Ohře jsme provedli jednu menší úpravu břehů, na víc jsme se ale nezmohli," upozornil Minařík.


Podle něj jsou malé vesnice jako Kunratice na okraji zájmu úplně ve všem a lidem nezbývá než se smířit i s opakujícími se povodněmi. Při úterní velké vodě musel starosta v obci vyhlásit druhý povodňový stupeň. Potok zaplavil několik sklepů, zahrady a cesty.


 Nový Oldřichov na Českolipsku, kde v úterý vyhlásili druhý povodňový stupeň, se jako jedna z mála ohrožených obcí dočká v příštím roce úprav nebezpečného potoka.


"Povodí Ohře rozšíří koryto Bystré v úseku zhruba 400 metrů. Zpevní ho kamenem. Půjde o hodně drahou akci," uvedla starostka Marcela Novotná.


Mluvčí Povodí Ohře Václav Svejkovský starší připustil, že všechny potoky v současné době zabezpečit nelze.


"Postupujeme podle naléhavosti jednotlivých případů. Úpravy potoků dokážou zabránit škodám většinou při pětileté až desetileté velké vodě," vysvětlil Svejkovský. Proti odstraňování naplavenin ze dna potoků ovšem mnohdy protestují ochránci přírody. Za uložení vytěženého materiálu na skládky se navíc musí platit. Podle Svejkovského lze na na úpravy toků využívat peníze ze státního rozpočtu, z rozpočtů správců toků nebo úvěry Evropské investiční banky.


"Ochrana před záplavami by se měla stát hlavně věcí obcí a majitelů ohrožených budov," shrnul.