Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Chlapec, kterého zasáhla basketbalová konstrukce, zemřel

Archiv

Asi čtyřmetrová konstrukce ho udeřila do čela a pravděpodobně měl mnohačetné zlomeniny lebky. Píše o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Chlapec podlehl velmi vážným zraněním hlavy," řekla MfD mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Bednárková.


Neštěstí se stalo na hřišti základní školy na Českolipsku. Chlapec si tam hrál na těžké ocelové konstrukci se svým kamarádem. "Našli způsob, jak se na ní houpat. Jeden ale seskočil a druhého konstrukce bohužel přimáčkla," uvedl starosta Kravař Vít Vomáčka. Školák upadl do bezvědomí a do příjezdu záchranné služby se ho snažili oživovat svědci neštěstí. Konstrukce byla kvůli údržbě bez desky s basketbalovým košem.


"Nikdy nás nenapadlo, že by mohla být nebezpečná. Dva dospělí muži mají problém kovový rám zvednout, jak je těžký," upozornil Vomáčka.


Případ vyšetřuje policie a zjišťuje, jestli za neštěstí někdo nese odpovědnost. Podle údajů společnosti Dětství bez úrazu nejsou úrazy dětí v Česku ničím výjimečným. Přestože jich v posledních letech ubývá, ročně na následky poranění umírá 250 dětí a desetkrát víc jich má trvalé následky.


"Když bychom brali průměr vyspělé Evropy, tak jsme stále v té zadní polovině," řekl nedávno Robert Kostner z Dětství bez úrazů.


Za posledních deset let se podle něho množství dětských zranění snížilo o 40 procent, průměr ve Švédsku, Německu či Velké Británii je ale poloviční. K úrazům dochází hlavně v domácnostech, při sportu a také ve školách. Podle České školní inspekce ale i tam úrazů ubývá, v prvním pololetí školního roku 2006/2007 bylo nahlášeno 14.800 úrazů, což bylo o 23 procent méně než před rokem. Za minulý školní rok se ve školách stalo 33.341 úrazů. Nejhůře jsou na tom základní školy.