Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Chemikálie pomohou vylepšit koupání u Máchova jezera

Archiv

Preventivní ozdravné ošetření vody potrvá asi šest dnů a přijde na 3,2 milionu korun. Liberecký kraj na něj uvolnil 1,5 milionu korun, řekl ČTK starosta Doks Zdeněk Krenický.


"Nemůžeme si dovolit riskovat, že by kvůli sinicím nevyšla turistická sezona," podotkl.


Aplikaci a následné rozbory provádí obecně prospěšná společnost Máchovo jezero a finančně se na ní podílejí ještě dokská radnice, ministerstvo životního prostředí a soukromníci, kteří kolem jezera podnikají. Do nádrže je třeba vtlačit zhruba 250 tun roztoku hlinitých solí, které zlikvidují sinice, pro ostatní složky ekosystému i pro lidské zdraví jsou přitom neškodné.


Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje, ročně ho využívá asi 30.000 turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Poslední roky ale byly pro tamní podnikatele špatné. V roce 2004 poznamenal sezonu vysoký výskyt sinic v jezeře, kvůli němuž hygienici zakázali koupání, o rok později zase bylo léto studené a koupání nepřálo. Od roku 2005 se na jezeře provádí vždy na jaře chemické ošetření roztokem hlinitých solí. Do loňska ho zajišťovala Agentura ochrany přírody a krajiny.


Vodohospodáři se shodují, že účinnější by bylo dno jezera s vysokým obsahem fosforu odbahnit. Projekt, který na to měl zajistit peníze ze strukturálních fondů Evropské unie, byl ale příliš nákladný.