Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Chátrající kostel v Prysku se stal důstojnou památkou

Archiv

Vystoupí při něm Schola Gregoriana Pragensis. ČTK to dnes řekl Radek Timoftej ze sdružení na záchranu kostela.


"Kostel patří římskokatolické církvi a při jeho rekonstrukci spolupracujeme se správcem farnosti Marcelem Hrubým a s obcí. Příspěvky dostáváme od sponzorů, od státu, z grantů a z různých fondů. Pomáhají nám i němečtí rodáci z Prysku a jejich potomci," dodal Timoftej.


Od roku 2002 se podařilo opravit střechu kostela, vlhnoucí budova se odvodnila a provzdušnila. Kostel má novou fasádu, okapy, vnitřní výmalby a elektroinstalaci. Kolem kostela vyrostla zeď, díky které přestala dovnitř pronikat voda ze svahu. Opravily se původní varhany, poškozené sochy a odborníci obnovili boční oltář. V kostele se nachází také bezpečnostní zařízení proti zlodějům, napojené na policii.


"Záchrana kostela stála již mnoho milionů korun. Přispěly k ní i dobročinné koncerty. Poslední z nich byl v sobotu a v noci na dnešek. Při Čedič festu zahrálo devět skupin za symbolické honoráře a kapela Scream of the lambs nám věnovala 1000 korun. Hudební festival jsme pořádali se skupinou Tahem zapni a s obecním úřadem. Přišlo asi 150 posluchačů a do kasičky nám dali přes 3000 korun," konstatoval Timoftej.


Výtěžek z Čedič festu skončí ve sbírce na opravu hodin na věži kostela. Sdružení na ni potřebuje asi 150.000 korun a Timoftej věří, že peníze sežene během jednoho roku.


Kostel v Prysku vznikl ve své současné podobě v letech 1718 až 1721 podle projektu slavného italského architekta Petra Paula Colombaniho. V Česku i v Evropě se kostel řadí mezi ojedinělé stavby. Loď kostela a věž jsou totiž oddělené. Leží mezi nimi hřbitov.