Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipský výrobce masa splňuje normy EU

Archiv

Zbývá ještě dokončit nějaké drobnosti, které však s výrobou bezprostředně nesouvisejí, řekl jednatel společnosti Jiří Poživil. V návratnost vložených peněz příliš nevěří, i když doufá, že to podniku přeci jen něco přinese.


"Původně jsme předpokládali, že bude na úpravy stačit kolem deseti milionů korun, nakonec ale stály více než dvojnásobek," uvedl Poživil.


Kvůli přísným evropským normám zastavila firma už loni v dubnu porážku prasat a soustředila se pouze na zpracování masa a produkci masných výrobků. Stavební úpravy dokonce na nějaký čas výrobu zcela zastavily, protože je nebylo možné dělat za provozu. Nyní už výroba splňuje všechny požadavky unie. O barevném rozlišení pracovníků, které doporučují inspektoři Evropské komise jako způsob, jak zamezit zakázanému křížení v provozech, ale zatím podnik neuvažuje. Masný průmysl začal podle jednatele s úpravami doslova za pět minut dvanáct.


"Na druhou stranu už ale bylo jasné, co budou veterináři a hygienici požadovat, a tak jsme nic nedělali zbytečně," řekl Poživil.


Požadavky EU byly sice podle něho známé už dva roky dopředu, výklady se ale lišily. Některé české předpisy navíc považuje za zbytečně přísné.


"Měli jsme možnost navštívit několik podniků v Evropě. Jejich úroveň byla hodně rozdílná a některé z nich by v našich podmínkách neobstály," poznamenal Poživil.


Masný průmysl Česká Lípa je dceřinou společností Velkovýkrmen prasat Zákupy. Produkce firmy se zhruba 170 zaměstnanci je určena pro tuzemský trh.


"Do zahraničí zatím nevyvážíme, zda vyvážet budeme, to ukáže čas," řekl Poživil.


Proniknout do zahraničí bude podle něho dost těžké. Snadné to ale nebude ani na tuzemském trhu.


"Už nyní cítíme, jak sílí tlak zejména v obchodních řetězcích," vysvětlil Poživil.