Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipský tunelář před soudem

Archiv

Spolu s ním dnes před soudem stanul i jednatel firmy Bret Břetislav Vích. Proti druhému jednateli firmy Bret René Fidlerovi vede soudkyně řízení jako proti uprchlému. Když převzal obvinění, opustil své bydliště a policisté ho zatím nevypátrali.


Všem třem podnikatelům hrozí pět až dvanáct let vězení. V obžalobě stojí, že Karel Chour, Břetislav Vích a René Fidler předstírali rozsáhlé obchody mezi svými firmami, aby Chourův českolipský velkoobchod s potravinami Laguna vykazoval zisky a mohl si brát u Komerční banky vysoké půjčky. V letech 1995 a 1996 však Chour měl ztrátu 15 a 16 milionů korun. Vysoké úvěry obdržela i firma Bret. Komerční banka Chourovi na základě jeho fiktivních dobrých výsledků půjčila desítky milionů korun na další podnikání. 


"Kdybychom věděli, jaké jsou skutečné výsledky jeho firmy, nikdy bychom mu úvěry neposkytli," vypověděl úvěrový specialista KB.


Laguna však směřovala ke krachu a Chour použil získané peníze na zaplacení dluhů. Podle státního zástupce Ivana Bernátka vylákal od Komerční banky společně s Víchem a Fidlerem od ledna 1996 do dubna 1997 přes 36 milionů korun. Z nich podnikatelé více než 15 milionů korun utratili na burze v USA. Sám Chour si půjčil ve stejném období od Komerční banky přes 26,5 milionu korun. Z nich bezmála 15 milionů věnoval na zaplacení dluhů. V listopadu 1996 dostal Chour další dva úvěry ve výši 16 a více než 12 milionů korun. Sám vylákal od banky dohromady více než 54,5 milionu korun, z nichž téměř 43 nevrátil.


"Když jsem potřeboval úvěry, pracovník banky mně říkal - musíte mít zisky, abychom mohli dál pokračovat," hájil se Chour.


Podle něj dokonce úředník banky s jeho účetním osobně upravoval hospodářské výsledky, aby Chour mohl čerpat další půjčky. Kdyby kdokoliv z banky chtěl, mohl se do mého pravého účetnictví podívat, tvrdí obžalovaný podnikatel.


Chour v dobách největšího rozmachu velkoobchodu Laguna založil pobočky v Praze a v Příbrami a zaměstnával 130 lidí. Jeho měsíční obrat se pohyboval mezi deseti až 20 miliony korun. Vyučený soustružník se do problémů dostal již v roce 1993, kdy koupil za 13 milionů areál pro svůj velkoobchod a dalších zhruba sedm milionů vložil do jeho rozvoje. Kvůli rostoucí konkurenci a špatné ekonomické rozvaze však nezvládal splácet úvěr a jeho dluhy se na sebe nabalovaly. Velkoobchod stáhly ke dnu také vznikající hypermarkety.


"Nakonec vytloukal klín klínem, když předchozí úvěry splácel novými," uvedl Bernátek. Podle něj však Chour nepatří mezi klasické tuneláře, kteří půjčené peníze převedli například na konta v zahraničí. Proces pokračuje v úterý.