Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipský soudce potrestal za úvěrový podvod 145 lidí

Archiv

Dalších 21 ještě na rozsudek čeká. Před začátkem hlavního líčení se je nepodařilo vypátrat a jejich případy soudce projedná odděleně. České spořitelně a společnostem Home Credit a Cetelem způsobili pachatelé celkovou škodu přes tři miliony korun. Většina z nich si odpyká pouze několikaměsíční tresty, podmíněné tresty nebo nastoupí na obecně prospěšné práce.


V jednací síni se sešlo až 50 obžalovaných najednou. "Rozsudek doručujeme ve vlnách a zatím ho obdržela necelá polovina odsouzených," řekl dnes Vencl. Rozsudek připomíná větší knihu a jeden svazek váží více než kilogram. Odesílá se jako doporučený dopis a poštovné činí 38 korun. Doručení všech 145 rozsudků vyjde na 5510 korun.


Hlavní líčení se konalo zároveň proti všem 145 odsouzeným. Většina z nich se totiž dopustila stejného typu úvěrového podvodu. Vzali si vesměs třicetitisícové půjčky na nákup spotřebního zboží. V prodejně mobilních telefonů v České Lípě však přístroje nechali a spokojili s výplatou peněz od majitelky obchodu. Podnikatelka jim ale dala mnohem méně než 30.000 korun zaslaných Českou spořitelnou a dalšími dvěma firmami za naoko prodané telefony. Dostali například 15.000 nebo 10.000 korun. Vysoký rozdíl mezi příjmem od úvěrových společností a částkami, vyplacenými hotově zákazníkům, zůstal podnikatelce. Lidé však firmám úvěry nespláceli. Neměli z čeho. Byli převážně bez práce a trik s úvěrem jim sloužil ke snadné cestě k penězům. Aby půjčky obdrželi, uváděli do žádostí nepravdivé údaje o svých příjmech.


S falšováním dokumentů pomáhala obžalovaným i majitelka prodejny a její přítel. Jim soudce uložil nejpřísnější tresty - tři a dva roky vězení. Úvěrových podvodů se dopustili lidé z Českolipska, Liberecka a Jablonecka, šance na takzvané rychlé peníze se ale rozkřikla v chudých lokalitách ve východních Čechách. Česká spořitelna utrpěla škodu 2,8 milionu korun, Home Credit 233.000 a Cetelem 10.000 korun.