Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipský soud uvalil vazbu na členy gangu převaděčů

Archiv

"Za přechod z České republiky si organizace od jednotlivce brala asi 750 eur (asi 22.500 korun)," informovala dnes  mluvčí policejního prezidia.


Skutečné zisky organizace a počty převedených osob jsou předmětem vyšetřování. Zatím policisté zaznamenali 27 převáděčských akcí. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu skupinu sledovali od března loňského roku.


Členy gangu jsou podle policie zejména Ukrajinci, Dagestánci a Čečenci, na nejnižších úrovních hierarchie skupiny bylo také sedm Čechů.


Hlavní organizátor gangu podle policie inkasoval peníze, domlouval se zahraničními zadavateli jednotlivé akce a na českém území vyhledával zájemce o přechod státní hranice převážně mezi azylanty. Další členové organizace zajišťovali na základě pokynů převedení či převezení migrantů přes státní hranici, ubytování, jídlo, zabezpečovali transport přes vnitrozemí České republiky. Další zajišťovali řidiče pro migranty, nebo je sami přes hranice převáděli. Migranti do Česka přicházeli převážně přes Polsko.


"U nás se po určitou dobu zdržovali legálně na turistická víza. Poté jim organizace opět pomáhala překročit nelegálně hranice, a to směrem do Rakouska či Německa," uvedla mluvčí.


Cílovými zeměmi podle ní byly státy Evropské unie.


Tři zatýkací operace Geno, Charon a Vacek, při kterých spolupracovali policisté z Polska a Německa, se konaly na celém území České republiky. Policie provedla 13 domovních prohlídek, zajistila dvě nelegálně držené střelné zbraně, mobilní telefony, SIM karty, cestovní doklady a písemnosti související s trestnou činností. Všech dvacet zadržených bylo obviněno z trestných činů nedovolené překročení státní hranice a účast na zločinném spolčení, uvedla mluvčí policie. Na 14 stíhaných uvalili soudci Okresního soudu Česká Lípa vazbu, jeden obviněný je již ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost.


"V případě uznání viny jim hrozí až deset let vězení," dodala mluvčí.