Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipský policista členem vyděračského gangu

Archiv

Muž čelí trestnímu stíhání z napomáhání k vydírání a podvodu, ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. ČTK to řekla Romana Strnadová z Krajského státního zastupitelství v Liberci, která má nad případem dozor.


Obviněný policista byl podle Strnadové napojený na skupinu čtyř mužů stíhaných středočeskými policisty kvůli zločinnému spolčení, vydírání a podvodům. Jsou podezřelí, že způsobili škodu ve výši nejméně 20 milionů korun.


Jak uvedla mluvčí středočeské policie, muži založili v březnu 2002 společnost Casio Cesh se sídlem ve Frýdlantu v Čechách na Liberecku. Slibovali svým klientům, že pro ně na základě mandátní smlouvy vymůžou nedobytné pohledávky u dlužníků. Nakonec ale ze svých klientů jen lákali peníze a vydírali je.


"Českolipský policista jim poskytoval osobní data lidí, na něž se při vydírání a podvodech zaměřili," prohlásila Strnadová.


Členové gangu svým klientům zatelefonovali a představili se jako zástupci dlužníků. Svým klientům pak vyhrožovali fyzickou likvidací, pokud nepřestanou dluhy vymáhat. Když vyděšení klienti ustoupili do mandátní smlouvy, museli Casiu Cesh pod psychickým nátlakem zaplatit částku, smluvenou za získání nedobytné pohledávky.


"Podala jsem návrh vzít policistu do vazby," prohlásila Strnadová. Obviněného policistu jeho nadřízený již postavil mimo službu. Do rozhodnutí soudu policista nesmí například vstupovat na své pracoviště a bude dostávat pouze sníženou mzdu.