Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Českolipský narkoman dostal v Liberci za dvojnásobnou vraždu 25 let vězení

Archiv

Údery mačetou směřovaly převážně na hlavy obětí. Hajný zaútočil v osudnou neděli 17. února 2008 i na bratra své dívky. Mladík při procesu vypověděl, že jeho rodiče usmrtil Hajný a mimo jiné popsal, jak se mu ubránil. Při brutálním zločinu utrpěl několik zranění.


"Důkazy svědčí o vině obžalovaného a pro uložení výjimečného trestu byly splněny všechny okolnosti. Dvojnásobnou vraždu spáchal trýznivým způsobem a ze zvláště zavrženíhodných pohnutek," řekla soudkyně Olga Fričová. Podle ní Hajný rodiče své dívky usmrtil, aby mu nebránili ve vztahu s ní.


Hajný tvrdí, že manžele nezavraždil. V domě je prý už našel mrtvé. Za vraha označil bratra své dívky - syna zabitých rodičů. Vraždu prý zosnovali oni, na Hajného připravili past a vlákali ho domu až ve chvíli, kdy rodiče byli již mrtví. "Obžalovaného při vraždě nikdo neviděl," upozornil Hajného advokát. Chtěl, aby soudkyně Hajného zprostila obžaloby.


V tragédii hrály důležitou roli drogy. Hajný si píchal pervitin a kouřil marihuanu. Jak vyplývá z důkazů, brala je i jeho dívka. Rodiče jí vyčítali, že s Hajným chodí a nechtěli, aby se s ním stýkala. "Jejich dceři Hajný píchal pervitin," řekla soudkyně Olga Fričová. Rodiče měli ve městě pověst velmi slušných lidí a byli šťastni, když se jejich dcera dostala na střední školu.


Hajný údajně veřejně prohlašoval, že chce se svou dívkou být, a půjde klidně i přes mrtvoly a jejího otce zabije. "Z vraždy usvědčila Hajného i jeho dívka. Viděla, jak před vraždou vchází do domu, kde bydleli její rodiče, a jak ho opouští," prohlásila soudkyně Olga Fričová.


Své spolubydlící, s níž se po zločinu léčila v psychiatrické léčebně, se prý dívka svěřila, že svému příteli řekla: "Byla bych raději, kdyby rodiče nebyli." "Tonda odpověděl, že je na hlavu, a že to udělá," řekla údajně dívka své spolubydlící v léčebně.


Hajný se před vraždou svěřil svému příteli, že se zbláznil. "Ve spaní sebou házel a kopal nohama. Do svých třiadvaceti let byl v pohodě, ale pak se všechno zvrtlo kvůli drogám," vypověděl při procesu Hajného přítel.


Z obžaloby vyplývá, že proti Hajnému existují i jiné důkazy než svědectví syna zavražděných manželů. Ve znaleckých posudcích na Hajného se vyskytuje termín "chladná agrese". Hajného přitom hodnotí kamarádi jako klidného, neagresivního a veselého člověka.


Otec Hajného přítelkyně zemřel na místě, jeho žena koncem března v nemocnici. Vražednou zbraň policisté nenašli. Do rodinného domu svých obětí vnikl pachatel oknem.


Dvojnásobná vražda se v Libereckém kraji stala také v roce 2001. Karel Porcal kvůli sousedským sporům zastřelil v afektu osmdesátiletou ženu a jejího čtyřiapadesátiletého syna. Pokusil se zabít i otce rodiny, ale došly mu náboje. U Krajského soudu v Liberci dostal 13 let vězení. Tragédie se stala v obci Zásada na Jablonecku.


V dubnu 2000 zastřelil v Jablonci nad Nisou své dvě dospělé dcery Leoš Tvrzník. Předtím vyhrožoval své manželce, že zemře, pokud se s ním nechá rozvést. Ženě se před ním podařilo uprchnout. Tvrzník měl přítelkyni, která s ním byla těhotná. Přesto ji ztloukl. Krajský soud v Liberci ho poslal za dvojnásobnou vraždu do vězení na 24 let.