Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Českolipský Bombardier navzdory krizi nabírá nové lidi

Archiv

Firma investovala do nové lakovny, a chce proto už v květnu a červnu přijmout až 20 lakýrníků, potřebuje však také svářeče a další navazující profese. Novináře o tom ve čtvrtek informoval generální ředitel Jiří Maděra.


 Českolipsko je v rámci Libereckého kraje regionem s nejvyšší nezaměstnaností. Důvodem je krach sklářské společnosti Crystalex Nový Bor, kde přišlo o práci na 1300 lidí, stovky dělníků propouštějí ale i dodavatelé součástí pro automobily. Na konci března bylo na Českolipsku bez práce 6800 lidí a míra nezaměstnanosti vzrostla na 12,3 procenta. Pro uchazeče bylo k dispozici 338 volných míst, a na každé tak připadalo 20 uchazečů. Dubnová čísla zatím nejsou k dispozici, ale budou zřejmě vyšší.


Bombardier měl v minulých letech kvůli poměrně nízké nezaměstnanosti problémy obsadit desítky pracovních míst zejména pro svářeče. V posledních měsících se podle Maděry situace mírně zlepšila. Bombardier má totiž vlastní svářečskou školu a ve spolupráci s úřadem práce si zaměstnance sám vychovává. V současné době má firma zhruba 900 pracovníků, z toho 150 je externích. Ještě v roce 2007 přitom podnik zaměstnával kolem 700 lidí, z nichž 12 procent tvořili externisté. "Podíl externích dělníků chceme ale zachovat zhruba na 15 procentech, umožňuje nám to pružně reagovat na výkyvy trhu," vysvětlil Maděra.


Českolipská firma je součástí nadnárodní skupiny Bombardier, která je předním světovým výrobcem dopravních řešení od regionálních a obchodních proudových letadel až po vybavení pro železniční dopravu. V česku firma investovala v minulých letech desítky milionů korun, do modernizace a rozšíření závodu. Díky tomu i objem výroby roste. V roce 2007 uskutečnila zakázky za 1,136 miliardy korun, meziročně tak tržby firmy vzrostly téměř o třetinu. Hospodaření tehdy skončilo ziskem 133 milionů korun, když rok před tím firma vytvořil zisk téměř 47 milionů korun. Loňské výsledky ještě nejsou k dispozici, podle Maděry jsou ale na úrovni roku 2007.