Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipské nemocnici chybí lůžka na JIP

Archiv

Nejvíce chybějí lůžka na JIP na chirurgickém oddělení, kde je jich zatím jenom šest. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Marcel Zhorný.


"Jednání se zdravotními pojišťovnami o proplácení nákladů na léčbu pacientů na dalších lůžkách na JIP se vyvíjejí nadějně a věříme, že uspějeme," dodal Zhorný. Nemocnice se snaží, aby jí pojišťovny hradily také veškerou péči poskytovanou na sedmi lůžkách na anesteziologicko-resuscitačním oddělení; zatím proplácejí léčbu na pěti lůžkách. Navíc pokrývají nemocnici náklady jen na jedno ze čtyř lůžek na JIP na novorozeneckém oddělení.


Podle Zhorného vede Všeobecnou zdravotní pojišťovnu v Liberci nový ředitel Jiří Benedikt a nezbytné požadavky nemocnice chápe. "Na začátku příštího roku otevřeme znovu ušní, krční a nosní oddělení. V minulosti jsme ho museli uzavřít kvůli nedostatečným platbám od pojišťoven a nedostatku personálu," konstatoval Zhorný.


Loni se českolipské nemocnici podařilo získat na JIP moderní přístroje, které vystřídaly poruchovou techniku starou 12 až 20 let na chirurgickém, interním a dětském oddělení. Na nezbytnou modernizaci obdržela nemocnice ze státního rozpočtu 25 milionů korun.


Českolipskou nemocnici s poliklinikou využívá zhruba 110.000 lidí, pracuje v ní přibližně 870 zaměstnanců, zhruba 90 z nich jsou lékaři. Loni v nemocnici hospitalizovali přes 21.000 pacientů.