Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Českolipské muzeum doplnilo expozice o živý hmyz

Archiv

Přírodovědná je nyní dokončená úplně a historická zhruba ze dvou třetin.


"Zmapované v ní není jen období středověku. Bez těchto úprav by se nepodařilo udržet zájem návštěvníků," dodal ředitel. Rozsáhlé úpravy se podle něj za běžného provozu provádět nedají.


Během zimního uzavření byly podle něj vybourány původní krby na chodbě kláštera. Muzejníci v nich poprvé vystavili cínové a měděné nádobí. Loni otevřená exotická sbírka Svět moří a oceánů se rozšířila o velké kraby a další mořské živočichy z Indonésie a Malajsie. V přírodovědné části jsou noví preparovaní savci a ptáci, ale i terária se živými pakobylkami, strašilkami a pavouky. "Nechceme vystavovat jen hmyz napíchaný v krabicích na špendlíku. Je to změna, když mohou návštěvníci pozorovat něco živého," poznamenal Vitáček.


Drtivou část všech vylepšení provedli pracovníci muzea vlastními silami. Letos investuje muzeum do sbírek asi 200.000 korun, mimo vlastních prostředků počítá s dary sponzorů a granty od kraje a města.


Českolipské muzeum vystavuje přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici. Muzeum má mimo hlavní budovy také pobočky - Památník K. H. Máchy v Doksech, Víseckou rychtu v Kravařích a Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí. Loni tam zavítalo přes 30.000 lidí, což je o něco méně než rok předtím. Podle Vitáčka to je tím, že lidé více šetřili.