Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Českolipské domácnosti ušetří příští rok na teple asi 700 korun

Archiv

Důvodem zlevnění je příznivý vývoj cen paliv ve druhém pololetí letošního roku, sdělil dnes předseda představenstva teplárenské firmy Tomáš Balcar.


Česká Lípa není jediným městem v Libereckém kraji, kde teplo zlevňuje. Například v Turnově na Semilsku snížili cenu už od října. Díky investicím do moderních kotlů mohla tamní teplárenská společnost zlevnit na 587 korun za gigajoul, když před tím byla cena o 66 korun vyšší. Naopak v Jablonci od Nového roku zdraží teplo v průměru o 3,5 procenta na 669 korun. Cena tepla se zvýší i v sousedním Liberci, ale jen o zvýšenou sazbu DPH. Odběratelé zaplatí o šest korun více - v průměru 655 korun za gigajoul.


Českolipská teplárenská zlevnila už na začátku letošního roku, kdy cena tepla v České Lípě klesla ve srovnání s loňským rokem o 12 korun na 645 korun za gigajoul. Další zlevnění následovalo v červnu, kdy se cena pro domácnosti snížila na 624 korun. Od Nového roku bude teplárna domácnostem účtovat zhruba 600 korun za gigajoul. S vývojem cen je spokojena i českolipská starostka Hana Moudrá. Klesající ceny podle ní ukazují, že prodej většinového balíku akcií soukromé společnosti byl správným krokem.


Českolipská teplárenská byla založena v roce 1996, od ledna je součástí skupiny MVV Energie CZ, která patří k největším dodavatelům tepla v Česku. Skupina, která vlastnila 35 procent firmy, odkoupila v závěru loňského roku 59,99 procenta akcií od města Česká Lípa, a nyní tak drží 94,99 procenta. Městu Česká Lípa zůstalo 5,01 procenta akcií a získalo jedno místo v dozorčí radě. Za akciový podíl a infrastrukturu zaplatila skupina městu 220 milionů korun. Loni firma dodala odběratelům 419.556 gigajoulů tepla a hospodařila se ziskem 21,714 milionu korun při tržbách 232,647 milionu.