Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipská radnice hledá cestu, jak obnovit koupání v Dubici

Archiv

Českolipská radnice nyní hledá cestu, jak obnovit možnost koupání v Dubici, která je jedinou rekreační vodní plochou ve čtyřicetitisícovém městě. to dnes řekla mluvčí města Kateřina Amrichová.


"Jedná se o třech variantách. Jednou je odbahnění přírodního koupaliště, druhou je bezpečné oddělení rekreační plochy od rybářské zóny a poslední pak výstavba nového venkovního bazénu," upřesnila mluvčí.


Radnici trápí problémy s koupalištěm v Dubici, do jehož vybudování investovala v minulých letech kolem 20 milionů korun, již třetí sezonu.


"Stejně jako vloni jsme nechali vodu ošetřit solí hliníku, aby se tam netvořily sinice. Ozdravná kúra, která již dvakrát pomohla Máchovu jezeru, byla u nás neúčinná," uvedla.


Až osmkrát více toxických sinic než připouští hygienická norma, tam bylo i v zimě při dvacetistupňových mrazech.


"Je to začarované koupaliště, stále se snažíme, aby voda byla dobrá, ale nějak se nedaří," podotkla mluvčí.


Do Dubice prosakuje odpadní voda ze septiků z nedalekých domů, v červenci tam bude ale dokončena nová kanalizace. Lidé z Českolipska nyní jezdí hlavně k Máchovu jezeru, které má již 24 stupňů teplou vodu. Míří rovněž na koupaliště v Novém Boru, Sloupu v Čechách nebo v Zákupech.


Žádná ozdravná opatření neudělali v Hamru na jezeře, kde kvůli sinicím platil loni zákaz koupání a i letos tam je voda ke koupání nevhodná.


"Asi třetinu jsme ji upustili a věříme, že kvalitu pomohou zlepšit i deště," řekl provozovatel koupaliště Jiří Jereš.


O víkendu bylo na koupališti asi 500 lidí. Na nevhodnost vody je nikdo neupozornil.


"Žádný zákaz tu neplatí, voda je jen nevhodná. Každý se může hned osprchovat," uvedl Jereš.


Hygienici sledují v Libereckém kraji dvě přehrady, 34 přírodních koupališť a tři venkovní bazény s recirkulací. Aktuální informace o výsledcích jejich rozborů jsou na internetové adrese www.khslbc.cz.