Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipská radnice chce revitalizovat rybníky v Dubici

Archiv

Studii o změnách rekreační oblasti dokončí město v pololetí, teprve potom mohou začít stavební práce, řekla dnes mluvčí města Kateřina Amrichová.


Dubice je jedinou rekreační vodní plochou ve čtyřicetitisícovém městě, Lípa investovala před několika lety do vybudování přírodního koupaliště 20 milionů korun. Několik let po sobě tam ale hygienici museli zakázat koupání, přestože město nechalo vodu ošetřit solí hliníku, aby se tam netvořily sinice. Ozdravná kúra, která pomohla Máchovu jezeru, tam byla neúčinná. Rybníky slouží hlavně sportovnímu rybolovu. Při úpravách se bude muset buďto odbahnit přírodní koupaliště, nebo bezpečně oddělit rekreační plochy od rybářské zóny.


Čtyři dubické rybníky leží na okraji České Lípy, poblíž vstupu do údolí Peklo, které je národní přírodní památkou. Jsou u nich písčité pláže s pozvolným vstupem do vody. Okolí je ideální pro pěší výlety a cykloturistiku. Lidé z Českolipska se musí jezdit koupat k Máchovu jezeru, na koupaliště v Novém Boru nebo do Sloupu v Čechách a Zákup.


Česká Lípa dá letos ze svého více než sedmisetmilionového rozpočtu na investice 110 milionů korun. Největší část z toho, asi 30 milionů korun, pohltí dostavba Sportareálu. "Pro obyvatele města bude ale asi nejužitečnější investicí výstavba nového komunikačního propojení mezi Sluneční a Šluknovskou ulicí za deset milionů korun," dodala Amrichová.