Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Českolipská nemocnice zavřela z úsporných důvodů oddělení ORL

Archiv

K redukci některých zdravotnických služeb donutila nemocnici její finanční situace, ztráta krajského zdravotnického zařízení v prvních pěti měsících letošního roku dosáhla 5,7 milionu korun. Řekl to dnes mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Českolipská nemocnice otevřela ORL oddělení loni v dubnu kvůli poptávce veřejnosti. Odborný personál zajišťoval veškeré ORL služby, ošetřoval úrazy hlavy, krku, pečoval i o onkologicky nemocné.


"Nikdo nepochyboval, že v takovém regionu a tak velkém městě, jako je Česká Lípa, oddělení ORL musí fungovat, zdravotní pojišťovny však oddělení nezahrnuly do smlouvy o úhradě péče," řekl Pokorný.


Zájem o péči oddělení ORL přitom podle Pokorného rostl. Nemocnice přesto musela jeho činnost ukončit.


"Zrušeny byly i všechny plánované operace, uskuteční se pouze v akutních případech," řekl Pokorný a dodal, že vážně nemocní pacienti budou převezeni k ošetření do Krajské nemocnice v Liberci. Do ztráty se podle Pokorného dostala českolipská nemocnice kvůli povinnému zvýšení mezd.


"Lékařům jsme letos museli přidat ke mzdám 13 procent, sestrám a dalšímu střednímu zdravotnickému personálu 12 procent. Jejich průměrné platy se nyní pohybují okolo 45.000 a 20.500 korun," uvedl Pokorný.


Kvůli úsporám musela nemocnice propustit část zaměstnanců, omezit nákup techniky a zavést i další úspory. Větší platy, nařízené státem, dostaly do ztráty i libereckou krajskou nemocnici nebo turnovskou městskou nemocnici. Loni přitom měly zisk, nebo hospodařily vyrovnaně. I tato zařízení musela zavést úsporná opatření.