Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Českolipská nemocnice připravuje platební místa

Archiv

V Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a. s., vzniknou celkem čtyři pokladní místa pro úhradu regulačních poplatků, které od 1. ledna 2008 přikazuje zákon. Dvě pokladny, z toho jednu s nepřetržitým provozem, zřizuje NsP na informacích u hlavního vchodu do budovy nemocnice. Pokladní přepážka vznikne také v přízemí budovy polikliniky. Pokladny klienty obslouží v pracovních dnech od 07:00 do 17:00 hodin respektive na poliklinice do 15:30 hodin. Pokladna s nepřetržitým provozem (mezi 17:00 a 07 hodin, ale též včetně sobot, nedělí, svátků) u hlavního vstupu do nemocnice, vyřídí všechny klienty po 17 hodině, v noci, o svátcích a podobně. Výhradně požadavky na úhradu platební kartou vyřídí jen ústavní pokladna, která se nachází v budově polikliniky (2. poschodí, ředitelství). Zde je otevřeno jen v pracovní dny od 7:15 do 12:00 a od 12:30 do 17:00 hodin.


Vzhledem k tomu, že v prostorách českolipské nemocnice funguje řada soukromých lékařů, kteří si sami zvolí systém výběru regulačního poplatku, chceme zdůraznit, že uvedené pokladny jsou určeny výhradně pro klienty Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a. s.. Klienti NsP budou moci využít i bezplatné telefonní linky 800 888 036, kterou nemocnice pro tento účel zřizuje.
Jelikož se jedná o zcela nový, nevyzkoušený systém, mohou se pochopitelně objevit nejrůznější nedorozumění či komplikace, avšak dobrou přípravou se jim vynasnažíme v maximální míře vyhnout. Veřejnosti, klientům, pacientům již předem děkujeme za pochopení a trpělivost. Nemocnice počítá v případě nutnosti například se zřízením ještě dalšího pokladního místa a to v prostoru čekárny centrálního příjmu NsP. Naopak žádná pokladna není plánována v budově dětského oddělení a klienti si povinnost zaplatit vyřídí u recepce v přízemí polikliniky nebo u hlavního vstupu do nemocnice. Zaplatit v lékárně bude jednoduché, neboť zde lékárník přičte 30 Kč za každou položku na receptu u léku plně nebo částečně hrazeného z veřejného zdravotního pojištění.


O jednotlivých sazbách, variantách již déle a obšírně informují celostátní média a Ministerstvo zdravotnictví ČR, proto jen připomínáme jednoduché základní rozdělení poplatků: 30 Kč za lékařské vyšetření i za vydání léku na recept – 60 Kč za každý den pobytu v nemocnici – 90 Kč za návštěvu ambulance akutní péče („pohotovosti“).