Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipská nemocnice chce s pomocí norských fondů snížit náklady

Archiv

Jeho realizace včetně projektové dokumentace přijde na 44 milionů korun, které chce nemocnice získat z takzvaných norských fondů. Spoluúčast na financování slíbil i Liberecký kraj, jehož zastupitelé dnes rozhodli přispět 6,6 milionu korun. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Linda Futerová.


Takzvané norské fondy jsou doplňkovým zdrojem evropských strukturálních fondů a umožňují čerpat prostředky na akce, které EU nefinancuje. Kromě Norska poskytnou Česku peníze také Lichtenštejnsko a Island, a do roku 2009 tak může být rozděleno přibližně 3,5 miliardy korun. Největší šanci mají projekty zaměřené na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj, uchování evropského kulturního dědictví, rozvoj lidských zdrojů nebo na zdravotnictví a péči o dítě. Prostředky mohou být použity také na posilování justice a projekty výzkumu a vývoje. Českolipská nemocnice slouží pro oblast se zhruba 110.000 obyvateli. Její tepelné hospodářství bylo vybudováno v roce 1978 stejně jako celý nemocniční areál, a tomu odpovídá i jeho úroveň. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Miroslav Vacek.


Některá zařízení jsou podle něj navíc na hranici životnosti a zastaralá technologie je také velice nákladná. Projekt počítá s rekonstrukcí strojoven vzduchotechniky a jejich měřením a regulací, instalací termostatických ventilů a využitím odpadního tepla. Areál z počátku osmdesátých let ale nutně potřebuje celkovou rekonstrukci.


"Máme připraven projekt zateplení obvodového pláště a výměny oken, jehož náklady jsou vyčísleny na 51 milionů korun," řekl Vacek.


Díky tomu by podle něho mělo zařízení na teple ušetřit další miliony. Nemocnice ale podle Vacka potřebuje i rekonstrukci inženýrských sítí, celkově podle něho modernizace areálu přijde na 330 milionů korun. Nemocnice v České Lípě je po liberecké největším zdravotnickým zařízením v kraji. Českolipská nemocnice má 430 akutních lůžek a ročně hospodaří se zhruba půlmiliardovým rozpočtem. Modernizaci tak nemůže financovat z vlastních příjmů. Ani kraj ale nemá na tak nákladnou akci prostředky nemá, šanci proto vidí ve státním rozpočtu a evropských fondech.