Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Českolipská nemocnice chce odebírat více pupečníkové krve

Archiv

Od rodiček ji získávala pouze ve všedních dnech. Od poloviny dubna však pupečníkovou krev odebírá i o víkendech. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


"Donedávna neměla banka odvoz pupečníkové krve o sobotách a nedělích zajištěný, a rodičky ji nemohly darovat, i když chtěly," uvedl Pokorný. Nyní se situace změnila a spolupracovník dopravní zdravotnické firmy každý víkendový den zatelefonuje do nemocnice a pokud tam pupečníková krev bude, sanitka pro ni dojede a do banky ji doveze.


"V celostátní soutěži banky, v níž se hodnotí kvalita a množství získané pupečníkové krve, se českolipská nemocnice umístila v roce 2006 na prvním místě a v roce 2007 na druhém místě. Loni u nás pupečníkovou krev darovalo téměř 100 rodiček," konstatoval Pokorný.


V Libereckém kraji odebírají pupečníkovou krev také nemocnice v Liberci a Jablonci nad Nisou. Pupečníková krev se získává po porodu z cév pupečníku, kde jí zůstává asi 100 mililitrů. Banka pupečníkové krve existuje v Česku už 12 let. Krev tam odevzdávají dobrovolné dárkyně.