Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipská mlékárna se po letech připravuje na rozjezd výroby

Archiv

"Podnik jsme získali po konkurzu a technologii jsme koupili od Československé obchodní banky, museli jsme do něj však investovat desítky milionů korun," řekl dnes ČTK ředitel Českolipské mlékárny Martin Landa. Dodal, že podnik nyní zaměstnává zhruba 50 pracovníků a při plné výrobě by měl dát práci stovce lidí. "Denně bychom měli zpracovávat kolem 150.000 litrů mléka," dodal.


Firma se chce zaměřit na mléčné produkty, kde budou živočišné tuky nahrazeny tuky rostlinnými - palmovým olejem. "Vyrábět chceme zakysané krémy bez podílu živočišných tuků a s přírodními sladidly a také tvaroh vyráběný tradičním způsobem tak, jak se vyráběl za dob našich babiček," uvedl ředitel. Chtějí také zpracovávat syrovátku a podmáslí. Mlékárna má i technologii na výrobu sušeného mléka, s jejím rozjezdem ale zatím firma nepočítá, protože pro ni nemá dostatečné využití.

Nejnáročnější bylo podle Landy splnit přísné hygienické a veterinární předpisy. "Úpravy provozů nás už přišly na statisíce, vždyť jen bezdotykové vodovodní baterie stojí jedna za čtyři až osm tisíc korun a my jich potřebujeme přes 50. A to nemluvím o stavebních úpravách," poznamenal Landa. Po celou dobu podle něj firma úpravy konzultuje s veterinární správou, a proto věří, že podnik bez problémů získá ještě letos povolení vyrábět.

Českolipská mlékárna se zastavila v polovině roku 2000. V té době patřila k nejmodernějším mlékárenským závodům v republice a podařilo se jí získat i certifikát k vývozu do EU. Byla projektována na zpracování 350.000 litrů mléka denně. Podle odborníků ji na kolena srazila krize v odvětví a bankovní úvěry.