Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Českolipská lakovna dostala pokuty za porušení zákona

Archiv

Podobně vysokou pokutu obdržela lakovna i loni. Porušovala zákon o ochraně ovzduší. ČTK to dnes řekl Milan Drbohlav z liberecké ČIŽP.


"Lakovna změnila bez povolení výrobu, přemístila stříkací zařízení a neměřila unikající škodliviny. S krajským úřadem se snažíme, aby vliv lakovny na životní prostředí posoudila studie (EIA). Během ní by se mohli k výrobě vyjádřit i obyvatelé z okolí. Lakovna jim vadí i kvůli prašnosti a zápachu," dodal Drbohlav. Pokuty ČIŽP ještě nejsou pravomocné, lakovna se proti nim odvolala k ministerstvu životního prostředí.


Českolipská radnice přijala podle své mluvčí Kateřiny Amrichové několik stížností na lakovnu. "Na kontroly tam chodí zaměstnanci našeho odboru životního prostředí a ze stavebního úřadu, spolupracují s Českou inspekcí životního prostředí," dodala Amrichová.


Drbohlav upozornil na to, že lakovna stojí na nevhodném místě. Původně byla malým zdrojem znečištění a nepotřebovala povolení pro provoz a ani rozptylovou studii. S přibývajícími zakázkami se ovšem dostala mezi větší zdroje znečištění.


Na Českolipsku řeší inspekce podobný případ také v Novém Boru, kde si obyvatelé stěžují na zápach ze slévárny hliníku. Inspekce ale zjistila, že firma nepřekračuje přípustnou míru zápachu.


"Zprostředkovali jsme jednání mezi vedením slévárny a občany. Firma prověřuje, jaká technická opatření by zápach omezila. V provoze nechala zavařit okna, aby je nemohli otevírat neukáznění zaměstnanci," uvedl Drbohlav. Slévárna vznikla v první polovině minulého století a sídliště u ní vyrostlo až později.