Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipská delegace v Bruselu

Archiv

"Bruselské akce se účastnilo 400 učitelů z 25 zemí. Během celého víkendu probíhaly semináře, které ukazovaly na konkrétních případech, jak některé projekty probíhaly v praxi v určitých zemích a školách," prozradila nám Naďa Kadlecová, angličtinářka Gymnázia Česká Lípa.


V pátek odpoledne bylo slavnostní zahájení První konference e twinningu v Evropě. Slavnostní zahajovací řeč pronesl tvůrce tohoto portálu Ulf Lundin (bývalý švédský ministr školství). Po něm následovaly projevy významných osobností Evropského parlamentu. Promluvil slovenský eurokomisař Ján Figel (komisař pro vzdělávání), místopředseda evropského parlamentu Mario Mauro, francouzská ministriyně zahraničních věcí Claudie Haignere a další.


V bloku nazvaném Naděje do budoucna promluvili dva zástupci evropských studentů. Za západní evropský blok byla nominována šestnáctiletá studentka z Barcelony Silvia Giminez Cuevas a za východní Evropu byl vybrán Jan Špringl z českolipského gymnázia. Ten pohovořil o programech Comenia, které na jeho škole probíhají. Část svého projevu věnoval vzniku studentské rady na škole, jejímž předsedou je.


"Jeho příspěvek v dokonalé angličtině měl veliký ohlas v celém sále a Jan Špringl se stal rázem miláčkem všech přitomných. Během těch tří dnů poskytl mnoho rozhovorů a učitelé z různých zemí se velice zajímali o vše týkající se českolipského gymnázia a jeho projektů," doplňuje hrdě Naďa Kadlecová.


V neděli dopoledne proběhly národní semináře o rozšiřování a používání programu e twinning v praxi. Za Českou republiku se zúčastnili učitelé základních škol a gymnázií. Gymnázium v České Lípě reprezentovala Naďa Kadlecová, učitelka anglického jazyka, která již má zkušenosti s některými aktivitami jiných evropských programů. Národní seminář vedl Ivo Šír, zástupce Socrata v Praze společně s Lenkou Jeníčkovou ze stejné organizace. Ti upozornili zejména na to, že během měsíce února a března 2005 budou probíhat kurzy po celé republice na téma e twinning, které jsou velice důležité pro tvorbu nových učebních programů.


Pro naši oblast jsou nejvýhodnější tyto termíny: 8. února pro středočeský region (Praha, Obchodní akademie, Dušní 7, Praha 1), 22.února 2005 pro ústecký region (Obchodní akademie, Nár. odboje 17, Ústí nad Labem) a pro kraj Liberecký dne 1.března 2005 (Gymnázium F.X.Šaldy, Partyzánská 530/3, Liberec 11). Zájemci by se měli co nejdříve přihlásit na adrese etwinning@socrates.cz


Během konference se zaregistrovalo již 250 škol z 25 zemí, které mají zájem o partnery v jiných evropských státech. Chcete-li vědět vice, čtěte na internetu na adrese www.etwinning.net. Od ledna již existuje i česká verze pro ty učitele, kteří dávají svému mateřskému jazyku přednost.


Na středu připravíme z Bruselu ještě malou fotogalerii.