Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Českolipané kradli kanálové mříže

Archiv

Pokud by se auto dostalo nešťastnou náhodou za krajnici a mříže by nad kanálem chyběly, hrozila by nebezpečná havárie, řekl včera Václav Jurka z Ředitelství silnic a dálnic v Praze.


"Řidič by si mohl u svého vozidla například urazit kolo. Kanálové mříže se bohužel ztrácejí nejen na Liberecku, ale v celé republice. Místa, kde chybí, označujeme výstražnými značkami," uvedl Jurka.


Podle liberecké policejní mluvčí Vlasty Suchánkové měly ukradené mříže rozměry 50 krát 40 centimetrů. Prvních sedm kusů zmizelo v úseku kolem Hodkovic nad Mohelkou již začátkem května a jejich cenu byla 12.000 korun. Další krádež se odehrála koncem května a ztratilo se při ní 26 mříží za 44.000 korun.


Při poslední akci však zloději doplatili na všímavost projíždějícího motoristy. Ve čtvrtek časně ráno je uviděl u dálnice mezi Hodkovicemi a Jeřmanicemi. Mříže právě nakládali do přívěsného vozíku za Škodu 105. Pozorný řidič zatelefonoval na tísňovou linku 158 a policisté chytili tři mladé muže z Českolipska přímo při činu i se 17 mřížemi za 29.000 korun. První krádež provedl nejstarší z nich sám, ke druhé přizval jednoho komplice a k poslední dokonce dva. Dohromady odcizili mříže v hodnotě 85.000 korun. Mříže z prvních dvou krádeží rozbili a prodali ve sběrných surovinách za několik tisíc korun.


"Policejní komisař již muže obvinil a hrozí jim až tři roky vězení," řekla Suchánková. Mluvčí věří, že také jiní motoristé policisty zalarmují, pokud v budoucnu narazí na při jízdě na zloděje mříží.