Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipan půjde pro vraždu za mříže

Archiv

V odvolacím jednání tak o tři roky zmírnil čtrnáctiletý trest odnětí svobody, který mu v červenci vyměřil liberecký krajský soud.


Událost se odehrála loni v listopadu v českolipském bytě babičky, u níž vnuk po rozvodu žil s novou družkou. Kawycz přitom při hlavním líčení úmysl zavraždit babičku odmítal a hájil se tím, že šlo jen o nešťastnou náhodu. Naopak tvrdil, že ženě ve stáří oplácel její dřívější péči o něj.


"Starala se o mě od mých čtyř let a zachránila mě před dětským domovem, nikdy bych jí vědomě neublížil, bylo to jen neštěstí," uvedl dříve u soudu.


Proti dnešnímu rozhodnutí se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. 


Na péči o imobilní babičku, která potřebovala krmit, koupat i přebalovat, dostával Kawycz měsíčně od sociálního úřadu asi 3700 korun. V osudný den podle rozsudku chytil stařenku ve vzteku se slovy "ať chcípne" pod krkem poté, co nechtěla sníst oběd a k tomu se pomočila.


"To mě rozčililo a babičce jsem zatřepal hlavou. Možná ji i trochu stiskl," připustil při procesu muž.


Babička podle něj těžce dýchala a chrčela, proto s družkou zavolali záchrannou službu a snažili se ji oživit. Nic nepomohlo, žena byla mrtvá. S ohledem na věk a zdravotní stav poškozené musel být obžalovaný srozuměn s tím, že jeho počínání může vést k její smrti, prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Podle něj je správný verdikt o tom, že Kawycz spáchal vraždu. Trest uložený krajským soudem byl ale nepřiměřeně přísný, pokračoval soudce. Podle něj nebyla situace v domácnosti zrovna ideální, přičemž řadu problémů nezpůsobil obžalovaný.


"Péče o imobilní babičku nebyla ničím jednoduchým, lze uvěřit, že jednal v afektu," dodal Lněnička.


Sám obžalovaný předtím soudu vylíčil svízelnou rodinnou situaci. U babičky žili i další příbuzní, kteří mu prý s ničím nepomáhali. Kawycz soudu vypočetl problémy s havarijním stavem bytu, nedoplatky elektřiny a nájmu, rozbité babiččino chodítko.


"Ze všech těch starostí jsem byl nervózní a navíc zdravotní stav babičky se zhoršoval," konstatoval.


Incident se stařenkou ho velmi mrzel a chtěl se jí za něj omluvit. Už to ale nestihl, protože stisku jeho rukou podlehla. Jako bezprostřední příčinu smrti označili znalci rdoušení, přičemž vyloučili, že by s ženou někdo pouze zatřepal. Sousedé z domu již dříve vypověděli, že z bytu se často ozývaly nadávky a křik. Stará paní si prý stěžovala, že ji vnuk bije, hlavně když je opilý. Podobně vypovídal i bratr a původně i družka obžalovaného. Ta nakonec u hlavního líčení své svědectví odvolala s tím, že na ni policie činila nátlak.