Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Českolipan po plastické operaci uniká spravedlnosti

Archiv

Odvolání obžalovaného se zamítá, prohlásila předsedkyně senátu Jaroslava Maternová.


Jarolímek podle soudů zavraždil v roce 1994 dva mladíky ve věku 22 a 19 let, kteří si k němu zřejmě přišli směnit ukradené valuty. Po vraždách zmizel.


Podle policistů byl v podsvětí znám jako nájemný vrah a nelze vyloučit, že změnil svoji podobu. Údajně podstoupil plastickou operaci a nechal si nastřelit vlasy. Loni se objevily informace o tom, že možná pobývá v Itálii či ve Španělsku.


Proti dnešnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.


Případ začal v únoru 1994, kdy pětice mladíků ukradla z domu libereckého podnikatele trezor, ve kterém byly valuty a česká měna za bezmála čtyři miliony korun. Větší část valut si nakonec odnesli dva z gangu. Právě oni se s lupem vydali do České Lípy za Jarolímkem, aby vyměnili ukradené švýcarské a rakouské bankovky za německé marky. Pak údajně chtěli zmizet do Německa. Od té doby je však nikdo neviděl.


Podle pravomocného rozsudku je Jarolímek v březnu 1994 v obci Zakšín na Českolipsku zavraždil. Obžalovaný nebyl nikdy vyslechnut, korunním svědkem se stal jeho známý Jindřich N. Ke zločinu se totiž začalo schylovat v okamžiku, kdy si od něj Jarolímek půjčil obytnou avii s tím, že ji potřebuje pro přespání žen nevalné pověsti. Když si svědek přišel druhý den do Zakšína za obžalovaným auto vyzvednout, uvnitř narazil za zakrvácené mrtvoly mužů. Jarolímek jej se samopalem v ruce přiměl k tomu, aby mu s odstraněním těl pomohl. Dvojice pak podle rozsudku odnesla těla v igelitových pytlích do předem vykopaného společného hrobu. Jarolímek je pak ještě polil pravděpodobně louhem.


Vše se ale objasnilo až po delší době, kdy se svědek odhodlal promluvit. Kostry obou mladíků tak kriminalisté našli až v dubnu 2002. Jejich totožnost potvrdila analýza DNA. V hrobě a v lebce jedné z obětí navíc našli policisté střely z pistole, která byla v roce 1995 nalezena při prohlídce Jarolímkovy chaty. Podle pitvy Jarolímek první oběť zastřelil a druhou zabil údery tupým předmětem do hlavy.


Místo pobytu obžalovaného není známo od roku 1995, konstatovala Maternová. Jako uprchlý byl už také dříve odsouzen za ublížení na zdraví, nedovolené ozbrojování a organizování vydírání. Celkem má Jarolímek devět záznamů v trestním rejstříku, poprvé byl odsouzen jako mladistvý.