Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Česká republika v únoru

Archiv

únor


Činnost má ukončit kancelář v Husinecké 5 v Praze 3, kterou 13. srpna 2003 na šest měsíců otevřela Česká rada pro oběti nacismu. Její odbornou pomoc mohli využít lidé, kteří za druhé světové války přišli o majetek a žádají o odškodnění.


Do konce měsíce musejí žáci odevzdat řediteli své základní školy přihlášky na střední školy. Přihlášky odešle příslušným školám do 15. března.


V nově postavené hale pro mistrovství světa v ledním hokeji v Praze 9 mají být na konci měsíce dokončeny veškeré stavební a montážní práce, aby mohl být zahájen zkušební provoz.


Na konci měsíce má ministr vnitra vládě předložit výsledky činnosti pracovního týmu pro potírání lichvy v romské komunitě.


Ministr vnitra má kabinetu do konce měsíce navrhnout, jak zabránit přílivu Romů ze Slovenska. Vicepremiér Petr Mareš má předložit informace od obcí, jež mají s romskou komunitou největší zkušenosti.


Vláda má být do konce února informována o výsledku jednání se švédskou stranou o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen.


2. únor


 - Katolický svátek Uvedení Páně do chrámu


- Hromnice


- Zahájení jarních prázdnin pro žáky základních, středních a speciálních škol v okresech Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín; potrvají do 8. února. Celý cyklus týdenních prázdnin končí 14. března.


4. únor


- Oslavy desátého výročí televize Nova.


6. únor 


- Sto dní od jmenování ministra financí Bohuslava Sobotky čtvrtým vicepremiérem vlády Vladimíra Špidly. Jmenován byl místopředsedou vlády pro ekonomiku.


- Udělení Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2003. Uděluje sdružení Novinářská cena Ferdinanda Peroutky v den výročí narození české žurnalistické legendy.


- Národní srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd základních škol pořádá obecně prospěšná společnost Scio. Zkouška se uskuteční ve 13 městech.


- V Ostravě se koná finále 11. ročníku soutěže pro maminky s dětmi Missis 2004.


9. únor


- Začínají jarní prázdniny pro žáky základních, středních a speciálních škol v okresech Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod a Bruntál; potrvají do 15. února.


13. únor


- Uzávěrka přihlášek na místo ředitele Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.


14. únor


- Svátek sv. Valentýna, patrona zamilovaných.


15. únor


- Končí zápisy do prvních ročníků základních škol pro rok 2004/2005.


- Do tohoto termínu mají mít ministři obrany ČR a Slovenska návrh dalšího postupu v modernizaci vojenských vrtulníků Mi-24.


- V Mladé Boleslavi začíná Zimní dětská olympiáda, které se do 20. února zúčastní téměř 1500 dětí i dospělých. Soutěže se budou také konat v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku a v Albrechticích, Desné a Smržovce v Libereckém kraji.


16. únor


- Začínají jarní prázdniny pro žáky základních, středních a speciálních škol v okresech Mladá Boleslav, Příbram, Tábor, Prachatice, Strakonice, Ústí nad Labem, Chomutov, Most, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Olomouc, Šumperk, Opava a Jeseník; potrvají do 22. února.


- Do tohoto data mohou školy zasílat na ředitelství České pošty práce svých svěřenců do dopisové soutěže, kterou vyhlásila Světová poštovní unie v Bernu. Téma dopisů: Píšu Vám o tom, co mohou mladí lidé udělat pro zmírnění chudoby.


17. únor


- V Praze u krajského soudu má pokračovat proces s exministrem financí Ivem Svobodou a jeho někdejší poradkyní Barborou Snopkovou. Dvojice je obžalována z vytunelování mělnického podniku Liberta. Jednání je naplánováno i na 20. únor a 23. únor.


23. únor


- Začínají jarní prázdniny pro žáky základních, středních a speciálních škol v okresech Benešov, Beroun, Rokycany, České Budějovice, Klatovy, Český Krumlov, Trutnov, Pardubice, Chrudim, Svitavy, Ústí nad Orlicí a Ostrava-město; potrvají do 29. února.


25. únor


- Popeleční středa; v katolické církvi nastává čtyřicetidenní postní období předcházející velikonočním svátkům. Končí čas masopustu, který začal v lednu na Tři krále.


27. únor


- V Praze začíná dvoudenní soutěž o titul Kuchař roku.


29. únor


 - Tříleté funkční období končí rektorům pěti vysokých škol. Končí rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích František Střeleček, Ostravské univerzity Petr Pánek, Slezské univerzity v Opavě Zdeněk Jirásek, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Zdeněk Havel a Západočeské univerzity v Plzni Zdeněk Vostracký.