Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Česká republika v lednu

Archiv

Začíná přestupný rok.


Začíná Mezinárodní rok rodiny 2004. Společnosti a instituce, které svými službami či přístupem podporují rodiny z dětmi, budou oceňovány značkou "Family Friendly Society" (Společnost přátelská rodině). Kampaň k roku rodiny v ČR organizuje Síť mateřských center. Ministerstvo práce a sociálních věcí se bude více věnovat rodinné politice a posílení prestiže rodiny ve společnosti. V závěru roku chce uspořádat mezinárodní konferenci o rodině.


Začátkem roku má zahájit činnost pracovní skupina, která začne podrobněji rozpracovávat otázku vztahu státu a církve, především otázky související s financováním církví a smlouvu s Vatikánem.


Deset českých instruktorů se má počátkem roku zapojit do výcviku iráckých policistů, který se z bezpečnostních důvodů koná ve speciálně vybudovaném komplexu v Jordánsku. Čeští instruktoři budou rozděleni do dvou skupin. V Jordánsku se mají střídat vždy po šesti měsících. Jejich statut bude stejný, jako má personál mezinárodních misí OSN.


Živnostníci budou platit vyšší zdravotní pojištění, a to 40 procent příjmu po odečtení výdajů, minimálně ve výši 1061 korun měsíčně.


V první polovině měsíce se sejdou lídři vládních stran a projednají návrhy koaliční komise pro zdravotnictví. Schůzky by se měli účastnit i členové komise.


Novým českým generálním konzulem v Mnichově se stane dosavadní šéf tiskového odboru ministerstva zahraničí Karel Borůvka. Nahradí v této diplomatické funkci Milana Beránka.


Bývalý prezident Václav Havel s manželkou Dagmar odjíždí do Indie, kde obdrží prestižní cenu Mahátmy Gándhího. Dále navštíví Thajsko, Tchaj-wan a Indonésii.


Ministerstvo vnitra má do poloviny měsíce předložit zákon o územně-správním členění státu. Podle zákona se od roku 2005 má osm českých krajů, jež vznikly v roce 1960 a podle kterých se dodnes dělí kompetence policie, soudů či finančních ředitelství, nazývat oblastmi. Odliší se tak staré a nové kraje. Dále má zákon změnit hranice některých okresů.


Do konce měsíce má být vypracován znalecký posudek, který má stanovit konečnou výši škody předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů. Hlavním obviněným je bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba.


Do konce měsíce mají být ukončena jednání českých a slovenských ředitelů pro vyzbrojování k modernizaci vojenských vrtulníků Mi-24.


Diplomatická akademie českého ministerstva zahraničí začne školit mladé Iráčany. První pětici iráckých diplomatů čeká v Praze zhruba třítýdenní intenzivní výcvik, který může být případně prodloužen.


Úřady práce začnou věnovat zvýšenou a individuální pozornost nezaměstnaným mladým lidem ve věku do 25 let. Využijí přitom zkušeností z pilotního programu První příležitost, který ministerstvo práce a sociálních věcí ověřuje od počátku roku 2003 v deseti vybraných úřadech.


Funkční má být národní referenční centrum, které zřídilo ministerstvo zdravotnictví za pomoci EU. Centrum pomůže republice efektivněji využívat prostředky zdravotního pojištění.


Bývalý místopředseda Unie svobody-DEU Ratibor Majzlík chystá setkání současných členů platformy DEU i těch, kteří kvůli nesouhlasu s integrací s Unií svobody již dříve stranu opustili.


1.leden


- Nový rok


- Státní svátek ČR


- Den obnovy samostatného českého státu (v roce 1993); den pracovního klidu.


- Katolická slavnost Matky Boží Panny Marie


- Minimální mzda vzroste ze 6200 korun na 6700 korun.


- Základní platy duchovních vzrostou o 3,6 procenta, v průměru stoupnou platy o 420 korun za měsíc.


- Vyměřovacím základem pro rok 2004 u osoby, za kterou je plátcem pojistného na všeobecné zdravotní pojištění stát, je částka 3520 korun.


- Procentní část důchodů vzroste o 2,5 procenta. Základní výměra 1310 korun zůstane beze změny.


- Bývalým horníkům, kteří ve svých 50 letech splnili zdravotní podmínky pro vyřazení z dolů a odešli ze šachet do konce roku 1992, vzroste důchod o 500 až 3000 korun.


- Začátek doby hájení bolena dravého, candáta obecného, štiky obecné, sumce velkého; potrvá do 15. června. Hlavatka obecná je hájena do 30. září.


- Začíná doba hájení srn a srnčat. Jejich lov byl povolen 1. září.


- Ve 13:00 pronese prezident republiky Václav Klaus novoroční projev v přímém přenosu České televize, Českého rozhlasu a televize Nova. Česká pobočka britské rozhlasové stanice BBC pravděpodobně projev přinese ze záznamu v odpoledních hodinách.


- Nabývá účinnosti část zákona o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích (č.421/2002 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády, kterým se stanoví katalog prací a kvalifikační předpoklady a o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. (č.469/2002 a 331/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády, kterým se stanoví rozsah a způsob poskytování údajů do Informačního systému o státní službě a platech (č.189/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti zákon o soudnictví ve věcech mládeže (č. 218/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti zákon o dočasné ochraně cizinců (č. 221/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o pobytu cizinců na území České republiky (č. 222/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (č. 224/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o střelných zbraních a střelivu (č. 228/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o místních poplatcích (č. 229/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády, kterým se stanoví vyměřovací základ pro rok 2004 u osoby, za kterou je plátcem pojistného na všeobecné zdravotní pojištění stát (č. 230/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě (č. 330/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády o zvýšení důchodů v roce 2004 (č. 337/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády, kterým se pro účely důchodového pojištění stanoví výše všeobecného vyměřovacího základu za rok 2002 a výše přepočítacího koeficientu pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu za rok 2002 a upravují částky pro stanovení výpočtového základu (č. 338/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády o posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců jednotek hasičských záchranných sborů podniků a členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí nebo podniků (č. 352/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti nařízení vlády o integrovaném registru znečišťování (č. 368/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška, kterou se stanoví Program statistických zjišťování na rok 2004 (č. 371/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška, kterou se stanoví podmínky k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a bezpečnosti provozu při svislé dopravě a chůzi (č. 415/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška, kterou se stanoví podrobnější vymezení okruhů a výše příjmů a výdajů fondů veřejného zdravotního pojištění zdravotních pojišťoven, podmínky jejich tvorby, užití, přípustnosti vzájemných převodů finančních prostředků a hospodaření s nimi, limit nákladů na činnost zdravotních pojišťoven krytých ze zdrojů základního fondu včetně postupu propočtu tohoto limitu (č 418/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o nemocenském pojištění zaměstnanců, o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství a o přídavcích na děti z nemocenského pojištění, o nemocenské péči v ozbrojených silách (č. 421/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o sociální potřebnosti (č. 422/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení (č. 424/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o důchodovém pojištění, o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, o veřejném zdravotním pojištění (č. 425/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška o některých podrobnostech zabezpečení integrovaného záchranného systému (č. 429/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o zbraních (č. 431/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška o základních sazbách stravného v cizí měně pro rok 2004 (č. 435/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti novela zákona o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky (č. 436/2003 Sb.)


- Nabývá účinnosti vyhláška, kterou se pro účely poskytování cestovních náhrad stanoví výše sazeb stravného, výše sazeb základních náhrad za používání silničních motorových vozidel a výše průměrných cen pohonných hmot (č. 449/2003 Sb.)


- Nabýt účinnosti má zákon o výkonu zajištění majetku a věcí v trestním řízení. Schválen 7. srpna 2003.


- Národní bezpečnostní úřad převezme od ministerstva obrany zpět prověrky nižších stupňů armádních činitelů. Dále se úřad v rámci reorganizace rozdělí do tří sekcí.


- Liberecký magistrát zdraží poskytování informací.


2. leden


 - Končí vánoční prázdniny pro žáky základních, středních a speciálních škol; zahájeny byly v pondělí 22. prosince.


5. leden


- Po vánočních prázdninách začíná vyučování pro žáky základních, středních a speciálních škol.


- Bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann má nastoupit v pražské pankrácké věznici čtyřletý trest. Hoffmannův obhájce podal žádost o odklad trestu ze zdravotních důvodů.


- Policejní protikorupční služba pokračuje ve výsleších bývalých členů vlády expremiéra Miloše Zemana, která přidělila zakázku výstavby dálnice D47 firmě Housing&Construction (H&C).


Na 5. a 6. ledna je naplánován výslech tehdejšího ministra zahraničí Jana Kavana, ministra školství Eduarda Zemana a ministra zemědělství Jana Fencla.


- Předposlední termín nástupu do základní vojenské služby. Nastoupit by mělo zhruba 1800 nováčků. Naposledy nováčci do základní služby nastoupí v dubnu a na vojně už zůstanou pouze devět měsíců.


- Lidé se mohou zasláním pohlednice čínskému ministrovi zahraničí připojit ke kampani za svobodu pro tibetského politického vězně Tändzina Delega Rinpočheho, odsouzeného k trestu smrti. Informace ke kampani na www.lungta.cz/tdrinpoche.


- Stranický aparát ODS začne působit na nové adrese, kde se budou konat i tiskové konference. Nové sídlo je na Janském vršku v Praze na Malé Straně.


- TK Koalice ambulantních lékařů a České lékárnické komory k hodinovému omezení provozu ordinací a lékáren 6. ledna. (11:00, Národní dům na Vinohradech, salonek č. 15, náměstí Míru 9, Praha 2)


6. ledna


- Katolická slavnost Zjevení Páně


- Tři králové


- Ambulantní lékaři, včetně zubařů a lékárníků zavřou od 11:00 do 12:00 ordinace a lékárny na protest proti tomu, že vláda neřeší problémy ambulantní sféry. Akutní péče bude v době protestu zajištěna.


 - Okresní soud v Litoměřicích bude pokračovat v projednávání žaloby Františka Oldřicha Kinského, kterou se domáhá vydání pozemků z majetku Lesů ČR a Pozemkového fondu ČR.


7. leden


- Krajský soud v Praze v neveřejném jednání přezkoumá tři červencové rozsudky kladenského soudu v restitučních kauzách Františka Oldřicha Kinského. Podle rozsudků nemá nárok na nemovitosti v majetku obcí Jarpice a Šlapanice, a cukrovaru ve Velvarech.


- Okresní soud v Děčíně bude pokračovat v projednávání žaloby Františka Oldřicha Kinského na vydání části majetku firmy Uniles Rumburk na Děčínsku.


8. leden


- Obnovený Spolek Pětatřicátníků má zahájit činnost.


9. leden


- William Cabaniss jako nový velvyslanec Spojených států amerických v České republice přiletí do Prahy a předá pověřovací listiny prezidentu Václavu Klausovi.


11. leden


- V katolickém kalendáři svátek Křtu Páně, kterým končí vánoční doba v rámci církevního roku.


14. leden


- Schůze Poslanecké sněmovny. Na programu má být nové hlasování o zákonech, které sněmovně vrátil Senát. Bude mezi nimi i novela zákoníku práce, která do českého zákonodárství zavádí definici pojmu sexuální obtěžování. (14:00, Poslanecká sněmovna, Sněmovní 4, Praha 1)


15. leden


- Začínají zápisy dětí do prvních ročníků základních škol. Potrvají do 15. února. Místo a dobu stanoví ředitel školy.


- Uzávěrka přihlášek do výběrového řízení na funkci ekonomického náměstka policejního prezidenta. Podmínkou je praxe v ekonomické problematice policie či ministerstva vnitra.


- V Praze (09:30, Obvodní soud pro Prahu 6, místnost č. 205, 2. patro, Jilemnického 7, Praha 6) pokračuje proces se čtyřmi bývalými příslušníky československé rozvědky, kteří čelí obžalobě z neúspěšného atentátu na reformního komunistického politika Jiřího Pelikána.


21. leden


- Okresní soud v Děčíně bude pokračovat v projednávání žaloby Františka Oldřicha Kinského, kterou se domáhá majetku v obci Rybniště na Děčínsku a části majetku jiřetínské společnosti Bohemian Outdoor Sports.


25. leden


 - KSČM bude s definitivní platností schvalovat kandidátku do Evropského parlamentu.


27. leden


- Den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (připomíná den osvobození koncentračního tábora Osvětim v roce 1945), významný den ČR. Ještě jej musí schválit Senát a podepsat prezident.


29. leden


- Končí první pololetí pro žáky základních, středních a speciálních škol - pololetní vysvědčení.


30. leden


- Jednodenní pololetní prázdniny pro žáky základních, středních a speciálních škol.


31. leden


- Vláda je připravena nejpozději do tohoto data představit restrukturalizaci zdravotnictví a vnést do něj regulační mechanismy.